15.000 de elevi români şi maghiari şi-au dezvoltat competenţele de comunicare în limba maternă, printr-un proiect european

Aproximativ 15.000 de elevi români şi maghiari din Harghita şi-au dezvoltat competenţele de comunicare în limba maternă, printr-un proiect european derulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi intitulat “Educaţie şi performanţă”. Proiectul s-a derulat în 80 de şcoli din judeţ, cu predare în limbile română şi maghiară, pe lângă cei 15.000 mii de elevi din învăţământul primar şi gimnazial fiind implicaţi şi aproape 400 de profesori şi învăţători şi 126 de experţi. La începutul proiectului a avut loc evaluarea competenţelor de comunicare în limba maternă, după care s-au desfăşurat activităţi suplimentare de pregătire.

Coordonatorul proiectului, inspectorul şcolar Elena Mîndru, a declarat, la conferinţa de închidere, că reacţiile elevilor au fost pozitive, mai ales că unele dintre activităţi s-au desfăşurat sub forma unor jocuri, mai ales pentru cei de vârstă şcolară mică, în vreme ce elevii de gimnaziu au apreciat activităţile ca fiind “interesante şi utile”.

Tot în cadrul proiectului, elevii din clasele a III-a şi a IV-a au participat la activităţi de consiliere, pentru a fi pregătiţi pentru intrarea în clasa a V-a, ţinând cont că, după cum apreciază specialiştii, trecerea din ciclul primar în cel gimnazial reprezintă pentru unii elevi o treaptă destul de greu de depăşit. La finalul proiectului, elevii au susţinut un test, cu rol de concurs, fiecare fiind recompensat cu câte 100 lei pentru participare, iar cei mai merituoşi, cu premii cuprinse între 200 şi 400 lei.
Proiectul s-a derulat în parteneriat cu o editură de carte şcolară din Bucureşti, care a elaborat o platformă online pe care se s-au postat exerciţii şi teste pe care copiii le-au parcurs şi care vor fi accesibile şi în anii viitori.

Mîndru a subliniat că un asemenea proiect a fost necesar întrucât a avut scopul de a dezvolta competenţele de comunicare orală, în condiţiile în care copiii citesc din ce în ce mai puţin iar preocupările lor sunt foarte mult legate de accesarea Internetului.

Bugetul proiectului a fost de aproximativ 4,3 milioane de lei, din care circa 1 milion de lei a fost alocat Inspectoratului Şcolar Harghita, finanţarea fiind asigurată prin Programul POSDRU şi se va încheia la finalul lunii noiembrie. AGERPRES