UMF Târgu Mureş a inaugurat un Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a inaugurat Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, ce se va axa pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei şi care a fost construit şi dotat în cadrul unui proiect european în valoare totală de 10,47 milioane de euro.

“Este un centru unic la nivel naţional pentru că abordează patologia cardiovasculară şi neurologică, nu doar prin prismă clinică, ci şi prin prisma investigaţiilor extrem de fine, de rafinate, la care poate şi trebuie să fie suspus un pacient. Practic, în acest centru, noi vom reuşi să demonstrăm profilul genetic şi genomic al unor pacienţi, putem stabili riscul de boală cardiovasculară şi neurologică pe care acesta îl are şi, evident, putem face recomandări profilactice pentru o categorie de patologie extrem de riscantă. Este unic şi pentru aparatura pe care o are în dotare, sunt peste 400 de echipamente, multe dintre ele unicat la nivel naţional, care cuprind echipamente de proteomică, de genomică, de imunologie celulară şi, foarte important, o bancă de probe şi ţesuturi de ADN-uri, care vor constitui ulterior un element foarte important pentru viitoarea cercetare ştiinţifică”, a declarat profesor doctor Leonard Azamfirei, rectorul UMF Târgu Mureş.

Potrivit acestuia, UMF Târgu Mureş are încă două proiecte depuse, pentru a integra acest centru într-un circuit internaţional, alături de universităţi din Franţa şi din Ungaria şi pentru a extinde sfera de cercetare a acestuia. “Profilul cardiovascular şi neurologic pe care îl are acum centrul se va dezvolta pe viitor. A fost aşa gândit de a ne extinde pre alte categorii de patologie pentru că aceste echipamente trebuie să fie folosite cât mai mult cu putinţă”, a subliniat dr. Azamfirei.

Profesor doctor Minodora Dobreanu, şefa Laboratorului de Analize Medicale din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, a arătat în cadrul ceremoniei de inaugurare că centrul funcţionează într-o clădire nouă cu o suprafaţă de peste 4.000 mp, care conţine 412 echipamente de cercetare/dezvoltare, are 10 laboratoare performante, comparabile cu tot ce există la nivel mondial, un laborator de imunologie, cromatografie şi spectrofotometrie de masă, analize citologice, de biologie moleculară şi genetică/genomică, un laborator cu şase centre de explorări funcţionale avansate şi o bancă de ADN şi plasme.

Clădirea centrului de cercetare este o construcţie nouă, ridicată în incinta campusului, cu demisol, parter şi trei niveluri, ce încorporează, structurat pe etaje, spaţiile tehnice şi auxiliare, spaţiile pentru investigarea pacienţilor şi recoltarea de probe, spaţiile pentru cercetare, spaţiile pentru analiza şi elaborarea materialelor ştiinţifice, spaţii pentru asigurarea circulaţiilor orizontale şi verticale, precum şi spaţiile pentru stocarea informaţiilor.

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş a implementat acest proiect prin programul operaţional POS CCE, în cadrul infrastructurii de cercetare-dezvoltare. AGERPRES