Bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a fost adoptat în Parlament

ministerul educatiei.jpgBugetul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice pentru anul 2016 a fost adoptat duminică, cu unanimitate de voturi, de Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului, cu un amendament. Amendamentul admis aparţine senatorului PSD Ecaterina Andronescu şi prevede introducerea unui nou ordonator de credite – Academia Oamenilor de Ştiinţă din România şi a unei noi file de buget, având în vedere că este o instituţie nou creată.

Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a declarat că bugetul ministerului este unul “realist”, care a fost gândit să acopere cheltuielile salariale şi materiale pentru întreg învăţământul, ţinându-se cont şi de ultimele creşteri salariale. El a dat asigurări că toate proiectele ministerului vor continua.

“Pentru învăţământul superior avem o creştere de 22% finanţare de bază şi 20% o creştere a burselor pentru studenţi, avem de două ori mai multe resurse pentru cheltuielile din sold, ceea ce pune în valoare autonomia universitară. Avem resurse pentru investiţii, sunt la acelaşi nivel ca în acest an. Pentru cercetare – dezvoltare avem o creştere de 33% a bugetului. Pornim în anul 2016 Planul naţional de Cercetare-dezvoltare-inovare pentru specializarea inteligentă până în 2020. Este important că încheiem construcţia la laserul de mare putere şi pentru aplicaţii nucleare”, a spus demnitarul.

Ministrul a afirmat că pentru Institutul Cantacuzino s-au alocat 47 milioane lei, la care se pot adăuga alte resurse prin atragerea de fonduri structurale. De asemenea, pentru Institutul Limbii Române resursele sunt “consistente”, a arătat Adrian Curaj.

Bugetul alocat Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice pentru anul 2016 va creşte de la 10,16 miliarde de lei la 10,59 miliarde de lei şi va reprezenta 3,61% din PIB. AGERPRES