Programul DIGIPUB: peste 160 de studenţi au beneficiat de practică la edituri

studenti3.jpgPeste 160 de studenţi interesaţi de domeniul editorial au beneficiat, în perioada octombrie-decembrie 2015, de practică plătită la mari edituri şi de consiliere profesională, în cadrul unui program cu finanţare europeană, informează un comunicat al Editurii Curtea Veche.

Potrivit acestuia, stagiile de practică în cadrul programului “DIGIPUB – Competenţe digitale pentru piaţa editorială în era publicaţiilor electronice” s-au desfăşurat la editurile Art, Curtea Veche Publishing, Humanitas, Humanitas Fiction, Nemira şi Rao şi la compania Inteli Tech Development.

“În cadrul practicii, studenţii şi masteranzii facultăţilor cu profil umanist din cadrul Universităţii din Bucureşti au primit o subvenţie de 10 lei/oră, învăţând, în tot acest timp, paşii concreţi ai realizării, punerii pe piaţă şi promovării unei cărţi în format clasic sau electronic, luând contact cu lumea editorială şi experimentând atât beneficiile, cât şi responsabilităţile unui loc de muncă real”, se arată în comunicat.
În cadrul proiectului european DIGIPUB, celor 167 de tineri implicaţi le-au fost asigurate şi sesiuni de consiliere profesională, de grup şi individuale, în care au fost abordate subiecte precum: profilul ocupaţional, luarea unor decizii pe baza informaţiilor şi a abilităţilor şi competenţelor proprii, tipuri de contracte de muncă, realizarea CV-urilor şi a scrisorilor de intenţie, corelarea profilului educaţional cu ocupaţiile cerute pe piaţa muncii, prezentarea la interviu.

“Proiectul generează un efect pozitiv pe termen lung, prin armonizarea studiilor teoretice universitare cu cerinţele pieţei muncii, contribuind astfel la creşterea şanselor viitorilor absolvenţi de studii superioare în ştiinţe socio-umane din regiunea Bucureşti-Ilfov de a obţine un loc de muncă în domeniul în care s-au specializat. Mai multe edituri participante au anunţat angajarea unora dintre studenţii participanţi”, se precizează în comunicatul citat.

Conform organizatorilor, cei mai implicaţi şi motivaţi 28 de studenţi şi masteranzi participanţi la proiect au beneficiat, în perioada 14-20 decembrie 2015, de o vizită de studiu în Grecia, unde au fost informaţi despre cerinţele şi aşteptările pieţei muncii în domeniul editorial la nivel european. În cadrul vizitei, studenţii s-au putut familiariza cu modul în care diverse organizaţii din cadrul unei ţări membre UE beneficiază de oportunităţile oferite de noile tehnologii digitale din domeniul editorial.
Proiectul DIGIPUB a fost implementat de Asociaţia Editorilor din România alături de Universitatea din Bucureşti şi Diastasi Training and Consulting Services. DIGIPUB a beneficiat de cofinanţare din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. AGERPRES