Peste 30.000 de elevi de clasa I învaţă despre pericolele din jurul lor la “Şcoala Siguranţei”

Peste 30.000 de elevi de clasa I din peste 600 de şcoli din întreaga ţară s-au înscris la programul “Şcoala Siguranţei Tedi”, un proiect educaţional care urmăreşte însuşirea informaţiilor privind siguranţa personală.

“Programul educaţional ‘Şcoala Siguranţei Tedi’ a debutat la nivel naţional la începutul acestui an şcolar, în septembrie. Şcolile din toată ţara au fost informate prin intermediul Inspectoratelor Şcolare Judeţene despre acest proiect, cadrele didactice care au dorit să se implice şi să preia materialele noastre privind siguranţa copiilor s-au înscris, există şi un site dedicat proiectului. În momentul acesta, înscrierile sunt finalizate, avem mai mult de 600 de şcoli înscrise în toată ţara, iar beneficiari ai acestui program educaţional vor fi aproximativ 30.000 de copii, elevi de clasa I. Programul se adresează acestor copii aflaţi la început de drum”, a declarat subcomisarul Florentina Cenja, coordonatorul programului din partea Poliţiei Române, după conferinţa de presă organizată la Şcoala Gimnazială “Nicolae Titulescu”.

În cadrul programului, copiii vor învăţa despre pericolele care există în jurul lor, despre cum să se ferească de acestea, despre siguranţa în drumul spre şcoală sau atunci când se întorc acasă, despre siguranţa la locul de joacă, despre cum să se comporte atunci când sunt singuri în locuinţă, dar şi despre modul în care trebuie să-şi gestioneze conflictele. “Faptul că s-au înscris atât de multe şcoli şi cifra de 30.000 de elevi este o cifră destul de semnificativă ne face să credem că, într-adevăr, acest proiect a început cu dreptul şi sperăm ca până la sfârşitul anului şcolar să spunem că a fost un proiect de succes”, a mai spus Florentina Cenja.

Ea a arătat că în program s-au înscris acele cadre didactice care au dorit să folosească materiale elaborate de IGPR – cărţi de colorat pentru copii şi pliante informative pentru părinţi. “Aceste cadre didactice au primit materialele tipărite şi le-au distribuit copiilor şi în timpul orelor de curs le prezintă şi aceste informaţii. Poliţiştii de prevenire participă şi ei ocazional la aceste activităţi pentru a-i sprijini pe învăţători şi a aduce un element de siguranţă, nişte aplicaţii practice, de educaţie rutieră”, a mai declarat reprezentantul Poliţiei.

În România, programul a debutat ca proiect-pilot în judeţul Prahova, pe parcursul celui de-al doilea semestru al anului şcolar 2013 – 2014 şi s-a numit “Şcoala Siguranţei Brumi”. Dintr-un total de 6.000 de elevi de clasa I din judeţul Prahova, în program s-au înscris 4.316 copii de la 129 de şcoli. În urma succesului proiectului, acesta s-a extins la nivel naţional şi este organizat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice şi Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliţia Română. AGERPRES