Rectorii universităţilor din Timişoara privesc cu rezervă propunerea UVT de a crea o universitate metropolitană

pirtea_marilen.jpgRectorii universităţilor timişorene privesc cu rezervă propunerea rectorului Universităţii de Vest Timişoara (UVT), prof. univ. dr. Marilen Pirtea, de a crea o universitate metropolitană, care să reunească toate cele patru instituţii academice din oraş, respectiv, UVT, Universitatea Politehnica Timişoara (UPT), Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB).

“Îmi menţin punctul de vedere pe care l-am exprimat şi în urmă cu vreo patru ani şi anume acela că universităţile agricole, în general, şi USAMVB, de asemenea, au un specific aparte şi dat fiind acest specific, pentru noi este mai bine să fim o universitate independentă. Dacă studenţii UVT şi cei ai UPT îşi desfăşoară activitatea în laboratoare şi în săli de curs în Timişoara, noi avem un alt specific, respectiv, terenuri, plantaţii de pomi, sere, în Caransebeş, Lugoj, Teremia, Timişoara, Voiteg. Este un specific aparte. Consider că atenţia conducerii unei universităţi metropolitane ar trebui să fi distributivă şi nu focalizată pe problemele unei universităţi agronomice, care poate fi mai greu de înţeles, prin specificul nostru. De aceea, considerăm că cel puţin pe învăţământul agronomic, universitatea va trebui să fie independentă”, a declarat prof. univ. dr. Paul Pârşan, rectorul USAMVB Timişoara.

Aceeaşi rezervă o manifestă şi rectorul UMF “Victor Babeş”, prof. univ. dr. Marius Raica, care ţine foarte mult la independenţa pe care au avut-o de decenii universităţile timişorene. “Încă nu m-am gândit. În urmă cu vreo patru ani, ştiu că s-a discutat aşa ceva, atunci a fost găsită ca nepotrivită realizarea (…). Noi am discutat cu UPT, nu ne-a reuşit. Depinde de ce parte te pui. Orice propunere trebuie să aibă argumente, sunt întotdeauna şi multe contraargumente. Îmi este greu în acest moment să cred că patru universităţi, care peste 70 de ani au evoluat independent, vor găsi un document comun pe care să-l agreeze simplu, uşor şi în timp scurt. Din unele puncte de vedere poate fi benefic, dar din multe altele, nu”, a afirmat prof. Marius Raica.

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, a anunţat că este dispus să-şi depună mandatul pentru a fi creată o universitate metropolitană, care ar aduce, în opinia sa, avantaje la nivel academic. “Sunt dispus să-mi pun la dispoziţie mandatul de rector, de curând reconfirmat de comunitatea academică a UVT, pentru realizarea acestui proiect revoluţionar, poate cel mai important din ultimele două decenii. Momentul actual este extrem de propice pentru o asemenea iniţiativă, întrucât UVT este singura dintre cele patru instituţii de învăţământ superior de stat (din Timişoara, n.r.) în care procesul de alegere a rectorului a fost finalizat. Nicio ambiţie personală nu trebuie să stea în calea unui asemenea proiect, fiind şansa noastră, a tuturor, de a repoziţiona Timişoara atât în plan naţional, cât şi european şi mondial”, se arată în comunicatul semnat de rectorul UVT. AGERPRES