Universitatea de Vest “Vasile Goldiș” a comemorat “Ziua Holocaustului”

uvvg_holocaust.jpgComplexul Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale, prin Centrul de Studii Iudaice “Academician Nicolae Cajal” ale Universității de Vest “Vasile Goldiș” din Arad, Complexul Muzeal Arad, având sprijinul Comunității Evreilor din Arad și al Inspectoratului Școlar Județean Arad, a organizat, la Complexul Muzeal Arad, în data de 27 ianuarie 2016, evenimentul Comemorarea zilei Holocaustului.

Manifestarea a fost coordonată de prof. univ. dr. Marius Grec, directorul Centrului Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale a UVVG. În prezidiu s-au aflat ing. Ionel Schlesinger, preşedintele Comunităţii Evreiești din Arad, lect. univ. dr. Ioan Stelean Boia, din partea Centrului de Studii Iudaice “Academician Nicolae Cajal”, Adelina Stoenescu, din partea Complexului Muzeal Arad, care au prezentat studenților UVVG și elevilor de la Colegiul Național “Elena Ghiba Birta” și de la Liceul din Nădlac, precum și publicului avizat și interesat, importanța comemorării Zilei Holocaustului.

Ing. Ionel Schlesinger, președintele Comunității Evreilor din Arad, a subliniat: “Comemorarea Zilei Holocaustului pe plan internaţional, este foarte importantă, deoarece vorbim despre o întreagă perioadă, iar această zi – 27 ianuarie, a fost aleasă pentru că este ziua de eliberare a Lagărului Auschwitz, o manifestare extremă a acestui plan de desființare a poporului evreu. Este foarte important să existe o astfel de comemorare pentru că, din păcate, cei care pot depune mărturie directă, supraviețuitorii, au rămas foarte puțini. În schimb, sunt tot mai mulți cei care contestă faptul că s-au întâmplat în realitate aceste grozăvii. Într-adevăr, pentru o minte normală este de necrezut că așa ceva s-a putut întâmpla. Tocmai având în vedere acest aspect al negaționismului, care prinde din ce în ce mai multe rădăcini, din păcate, și în România, este foarte important ca, în special tânăra generaţie să fie informată la modul real despre ceea ce s-a întâmplat. În acest sens, consider că sunt foarte importante astfel de evenimente, la care se prezintă faptele istorice, pe bază de dovezi, fotografii, documente. Având în vedere această sursă de informare, mediul virtual, care este de fapt și o sursă de dezinformare, este bine ca în special tinerii să primească informații adevărate, fără exagerări de nici o parte”.

Prof. univ. dr. Marius Grec, directorul Centrului Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale a UVVG, a declarat: “Am organizat o manifestare dedicată comemorării Zilei Internaționale a Holocaustului. De ce 27 ianuarie? Pentru că la această dată, în 1945, era eliberat de către trupele sovietice Lagărul de la Auschwitz, cel mai teribil lagăr nazist. Vreau să menţionez faptul că anul acesta România va deține, pentru prima dată, președinția Asociației Internaţionale de Comemorare a Holocaustului și cu acest prilej, Guvernul României, prin Ministerul de Externe și Ministerul Educației Naționale, susține toate activitățile care se desfășoară în țară în vederea comemorării Holocaustului. Este o zi care trezește amintiri dureroase, dar este o zi de care trebuie să ne aducem aminte, având în vedere că asemenea lucruri se mai pot întâmpla și sperăm ca tânăra generație, care participă la manifestările noastre, să devină conștientă că xenofobia, neînțelegerea celui de lângă tine, nu trebuie să facă parte din viața noastră. Buna înțelegere și conviețuirea dintre locuitorii unui spațiu sunt esențiale în epoca contemporană”.

În semn de înaltă apreciere față de buna colaborare dintre Comunitatea Evreilor din Arad și Universitatea de Vest “Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Marius Grec, directorul Centrului Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale, i-a acordat, în numele Conducerii Universității, d-lui ing. Ionel Schlesinger, preşedintele Comunităţii Evreiești din Arad, Diploma de Excelență.