Peste 200 de elevi din Drobeta Turnu Severin cuprinşi în proiectul “O oră pentru Democraţie”

În trei licee din municipiul Drobeta Turnu Severin, Asociaţia Mişcarea pentru Acţiune şi Iniţiativă Europeană implementează proiectul-pilot “O oră pentru Democraţie”, finanţat de Elveţia printr-un grant de 99.990 franci elveţieni, a declarat managerul acestuia, Ion Constantin Şolga.

Potrivit sursei citate, în activităţile ce se vor derula pe perioada a 18 luni în unităţile de învăţământ Colegiul Naţional Pedagogic “Ştefan Odobleja”, Colegiul Tehnic “Decebal”şi Colegiul Naţional “Gheorghe Ţiţeica” sunt antrenaţi 210 de elevi din clasele X şi XI. “Acestea se referă la necesitatea creării a unei metodologi de cercetare şi informare prin care tinerii să fie informaţi cu privire la cetăţenia activă şi democraţia participativă care să pună în practică instrumentele democraţiei pentru ca aceştia să devină cetăţeni responsabili, implicaţi în rezolvarea problemelor comunităţilor din care provin”, a precizat Şolga.

El a arătat că proiectul “O oră pentru Democraţie” îşi propune crearea, cu sprijinul de expertiză elveţian, a unor oportunităţi de educaţie non-formală astfel încât elevii şi profesorii integraţi “să aibă posibilitatea să dobândească cât mai multe cunoştinţe despre democraţie şi să participe activ la viaţa democratică a societăţii româneşti, la intrepretarea, cosmetizarea şi adaptarea sistemelor politice actuale conform cu nevoile şi aşteptările lor”. “În liceele-ţintă săptămânal se va preda, opţional, o oră de democraţie şi se vor înfiinţa trei cluburi de democraţie prin care se pot promova proiecte prioritare pentru comunităţile locale. La sfârşitul programului de învăţământ, în iunie 2016, un număr de 12 tineri, selectaţi în urma unui concurs de dezbateri, vor participa la o şcoală de vară în Elveţia, unde vor experimenta beneficiile sistemului democratic practicat de această ţară”, a afirmat Şolga.

Managerul de proiect a mai adăugat că pentru a asigura un impact mai mare a rezultatelor programului educaţional dezvoltat în cadrul proiectului “în luna mai se va organiza un seminar naţional la Drobeta Turnu Severin, scopul acestuia fiind creşterea gradului de conştientizare în rândul a minim 70 de beneficiari cu privire la necesitatea unor programe educaţionale coerente în România care promovează democraţia participativă şi cetăţenia activă în rândul tinerilor”.

În context, Şolga a mai spus că proiectul “O oră pentru Democraţie” se derulează în parteneriat cu Asociaţia Româno-Elveţiană pentru Integrare din Elveţia Centrală şi Colegiul Naţional Pedagogic “Ştefan Odobleja”, Colegiul Naţional “Gheorghe Ţiteica” şi Colegiul Tehnic “Decebal”. AGERPRES