Conducerea Inspectoratului Școlar Covasna este nemulţumită de numărul mare de scutiri medicale la orele de sport

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna este nemulţumită de numărul mare de elevi care nu participă la orele de sport, arătând că numai în primul semestru din acest an şcolar peste 700 de elevi din judeţ au adus scutiri medicale. Potrivit inspectorului şcolar general Kiss Imre, apetitul elevilor pentru orele de educaţie fizică şi sport scade pe măsură ce cred, iar în opinia sa multe scutiri nu au motive medicale temeinice.

“Să admitem că toate scutirile sunt motivate, dar totuşi cifrele ne pun pe gânduri (…) În clasele 0-IV sunt 136 de copii care au scutire totală de efort pe semestrul I, pe judeţ, adică 1,20% din total, la clasele V-VIII avem 244, deci deja numărul creşte, ceea ce înseamnă 2,86%, şi pe măsură ce copilul creşte cu atât e mai scutit de efort. Deci în clasele IX-XII sunt 392 de copii scutiţi total de efort, adică 6,18%. Deci, în total, 772 de elevi din judeţ au avut scutire totală de efort pe primul semestru al acestui an şcolar (…) Cred că la nivel de ţară, dacă s-ar face un studiu, situaţia ar fi şi mai alarmantă (…) Sigur, sunt cei care sunt scutiţi motivat, având fel şi fel de boli, dar cred că se obţin prea uşor aceste scutiri, până la urmă”, a declarat Kiss Imre.

Preşedinta Colegiului Medicilor Covasna, dr. Lucia Seres a declarat că foarte mulţi elevi solicită scutiri medicale invocând tot felul de motive mai mult sau mai puţin reale, dar unii dintre ei recunosc că nu vor participe la aceste ore pentru că sunt comozi sau pentru că normele sunt prea grele şi riscă să ia note proaste şi să-şi strice mediile generale.

Lucia Seres consideră că singura cale de a încuraja elevii să practice cu plăcere sportul şi să renunţe la a mai inventa tot felul de boli imaginare pentru a scăpa de orele de educaţie fizică ar fi înlocuirea notelor cu calificative şi la clasele gimnaziale şi la cele liceale.

Aceasta a mai spus că mulţi dintre copiii care vin la consultaţii sunt obezi, prezintă deformări ale coloanei vertebrale şi chiar au apărut şi cazuri de diabet la vârste fragede. Potrivit acesteia, multe boli pot fi prevenite, tratate ori ameliorate prin practicarea sportului.AGERPRES