SAR recomandă Ministerului Educaţiei înfiinţarea unui birou specializat în combaterea discriminării

ministerul educatiei.jpgSocietatea Academică din România recomandă Ministerului Educaţiei înfiinţarea unui birou specializat în combaterea discriminării. “O recomandare pentru Ministerul Educaţiei ar fi înfiinţarea unei substructuri, a unui birou specializat cu politici de echitate şi combatere a discriminării”, a declarat Adriana Iordache, manager de proiect la SAR. Potrivit acesteia, SAR a formulat mai multe recomandări după o serie de activităţi desfăşurate în cadrul proiectului “Mobilizarea universităţilor pentru combaterea discriminării”.

În context, reprezentanţii SAR le recomandă universităţilor din România o mai bună centralizare a datelor cu privire la studenţi. Alte recomandări vizează încheierea unui protocol de colaborare între Ministerul Educaţiei şi CNCD în vederea oferirii de consultanţă şi expertiză pe tema politicilor antidiscriminare din domeniul educaţiei şi includerea în sistemul de finanţare a universităţilor de stat a unor indicatori de echitate şi combatere a discriminării, includerea de ateliere de conştientizare şi informare cu privire la egalitatea de şanse şi combaterea discriminării în cadrul programului de tabere oferit de Ministerul Tineretului şi Sportului.

Conform unui studiu realizat la solicitarea SAR anul trecut, între 20% şi 25% dintre studenţii chestionaţi au afirmat că discriminarea este întâlnită sau des întâlnită la nivelul facultăţii sau universităţii ale căror cursuri le urmează.

“Din studiul percepţiei studenţilor asupra fenomenului discriminării a rezultat că, deşi foarte mulţi se consideră a fi toleranţi (76,52%), atitudinile discriminatorii sunt destul de des întâlnite în rândul lor. Printre grupurile vulnerabile faţă de care studenţii au cea mai puţină toleranţă regăsim persoanele infectate cu HIV/SIDA (46,73%), persoanele de altă orientare sexuală (39,53%), persoanele de etnie romă (37,32%) şi cele de etnie maghiară (26,36%). Acestea sunt percepute şi ca grupurile cele mai discriminate în mediul universitar”, arată studiul, prezentat într-o publicaţie a SAR.

O altă concluzie a acestuia este că principalul motiv al jignirilor sau tratamentului negativ adresat studenţilor din partea colegilor sau personalului din universităţi este legat de caracteristicile fizice (36,14%).

Studiul a fost realizat de firma Manucode Consulting, la solicitarea SAR, marja de eroare fiind de aproximativ 3%. Chestionarul a fost aplicat în perioada 5 – 24 mai 2015. Volumul eşantionului a fost de 903 studenţi din România, la ciclul de licenţă şi masterat, forma de învăţământ – zi, învăţământ public şi privat. AGERPRES