Amendă de 4.000 de lei pentru IŞJ Timiş şi 2.000 de lei pentru Liceul “Carmen Sylva”

Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş a fost amendat cu 4.000 de lei, iar Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” din Timişoara cu 2.000 de lei, printr-o decizie luată de Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, urmare a faptului că unitatea şcolară a impus anumite criterii de departajare pentru copiii înscrişi în clasa pregătitoare.

Purtătorul de cuvânt al Colegiului Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Istvan Haller, a declarat că CNCD s-a autosesizat după ce în presă au apărut informaţii referitoare la faptul că în şcoala respectivă s-a încercat introducerea unor criterii de departajare, în baza cărora ar avea prioritate la punctaj copiii care mai au fraţi la studii în această unitate de învăţământ, care au părinţi dascăli aici sau care au avut părinţi ori bunici ce au învăţat la Liceul Pedagogic.

“Nu am înţeles de ce trebuiau introduse aceste criterii. Spre exemplu, dacă bunicul meu a terminat liceul respectiv, copilul meu să aibă prioritate când urmează să fie şcolarizat. Au fost nişte criterii care nu au nicio justificare obiectivă şi am considerat că aceste criterii reprezintă discriminare”, a precizat Istvan Haller.

El a adăugat că inspectoratului i-a fost aplicată o amendă mai mare deoarece a fost implicat în mai mare măsură în elaborarea criteriilor. “Practic, liceul a cerut un sprijin din partea inspectoratului să elaboreze împreună acele criterii pe baza cărora copiii să fie şcolarizaţi şi practic aceste criterii au fost în mai mare măsură propuse de către inspectorat, iar rolul inspectoratului în această discriminare a fost mai mare decât rolul liceului”, a explicat purtătorul de cuvânt al Colegiului CNCD.

Colegiul Director al CNCD a luat decizia în şedinţa de miercuri, propunerea fiind susţinută în unanimitate de către cei opt membri prezenţi. “Criteriile de selecţie pentru clasa pregătitoare aplicate de Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” din Timişoara reprezintă discriminare, conform art. 2 alin. 1 şi art. 11 alin. 1 din OG nr. 137/ 2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Totodată, avizarea favorabilă a acestor criterii de către Inspectoratul Şcolar al judeţului Timiş intră sub incidenţa art. 2 alin. 4 al ordonanţei. S-a aplicat amendă contravenţională în cuantum de 4.000 lei inspectoratului şi 2.000 lei liceului, conform prevederilor art. 26 alin. 1, din OG nr. 137/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată într-un comunicat al CNCD. AGERPRES