Marilen Pirtea: “Modificările la OUG privind plagiatul sunt în contradicţie cu spiritul propunerilor Ordonanţei şi cu presiunea publică pentru integritate”

pirtea_marilen3.jpgRectorul Universităţii de Vest Timişoara (UVT), Marilen Pirtea, consideră că modificările aduse de deputaţi Ordonanţei de Urgenţă nr. 4/2016 sunt în contradicţie cu “spiritul propunerilor din Ordonanţă şi cu presiunea publică pentru integritate”. “Decizia Comisiei de Învăţământ a Camerei Deputaţilor este în contradicţie cu spiritul propunerilor din OUG. De asemenea, se poate spune că este în contradicţie cu presiunea publică pentru integritate şi eliminarea faptelor de corupţie din societatea românească”, a declarat rectorul UVT, prof. univ.dr. Marilen Pirtea.

El a mai arătat că, prin modificările aduse actului normativ, parlamentarii au ridicat, voit sau nevoit, mingea la fileu pentru universitari. “În cazul în care lucrurile ar rămâne conform deciziei de miercuri, cel puţin în privinţa transferării deciziei privind plagiatul la nivelul universităţilor, instituţiile de învăţământ superior ar deveni vârful de lance în lupta antifraudă academică. Problema este capacitatea universităţilor de a face faţă acestei situaţii, iar pe de altă parte, de a le oferi instrumentele de care au nevoie”, a afirmat Marilen Pirtea,

El a subliniat că există universităţi care au făcut investiţii importante în construirea unor sisteme de prevenire a plagiatului, de felul soluţiilor software, UVT fiind una dintre acestea. “Avem exemplul Universităţii din Bucureşti, a cărei Comisie de Etică şi-a menţinut ferm verdictul de plagiat în cazul unui politician de prim rang, în ciuda presiunilor politice, a ameninţărilor şi a calomniilor. În acelaşi timp, trebuie să recunoaştem că avem şi universitari care sunt îngăduitori cu plagiatul, ba chiar îl girează. În ceea ce priveşte instrumentele, avem nevoie să îi convingem pe politicieni că demersurile antiplagiat trebuie dublate de sancţiuni adecvate. În caz contrar, soluţia ar putea fi ca universităţile să facă diferenţa prin angajament pentru integritate, introducând sancţiuni prin Carta universitară şi prin regulamentele de etică. Însă universităţile sunt vulnerabile fără un cadru legal adecvat. Diplomele retrase din raţiuni de fraudă intelectuală ar putea fi recâştigate uşor în instanţă, în lipsa unui cadru legal care prevede sancţiuni care merg până la desfacerea contractului de muncă, în cazuri justificate”, spune Pirtea.

Rectorul UVT reiterează faptul că în România universităţile se bucură de autonomie, iar dacă OUG rămâne în forma aprobată de comisia Camerei Deputaţilor, le propune acestora “să arate că au înţeles de ce au primit autonomie şi să îşi asume prin măsuri concrete poziţia de vârf de lance în lupta antiplagiat”.

Deputaţii au eliminat săptămâna trecută, din actul normativ pentru aprobarea OUG 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei, pe baza raportului comisiei de specialitate, sancţionarea personalului din instituţiile de învăţământ superior pentru abateri cu retragerea calităţii de conducător de doctorat, a titlului de doctor şi a celui didactic, cu destituirea din funcţia de conducere şi desfacerea contractului de muncă. AGERPRES