Sindicaliştii din învăţământ atrag atenţia asupra cheltuielilor de judecată plătite de stat în procesele cadrelor didactice

Eusebiu Lehene, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Sălaj atrage asupra cheltuielilor mari de judecată plătite de statul român în procesele câştigate de cadrele didactice, pentru diverse sporuri salariale şi dobânzi penalizatoare rezultate din neplata acestor sporuri. Lehene a precizat, în cadrul şedinţei lunare de dialog social de la Instituţia Prefectului, că e vorba, în principal, de procesele pentru salarizare, pentru sporul de simultan la gimnaziu, naveta cadrelor didactice sau pentru orele de educaţie fizică făcute de către învăţători, pentru care sunt plătiţi ca profesori necalificaţi.

Liderul sindical subliniază că, deşi există hotărâri favorabile ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, se merge în continuare cu procese în care statul român pierde sume importante de bani, pentru cheltuielile de judecată. “Mergem în instanţă şi ne plătesc cheltuieli de judecată de sute de milioane, în lei vechi. E aberant. Câştigăm toate procesele şi mai avem parte şi de recursuri la Curtea de Apel. Plătim avocaţilor şi în final sigur că recuperăm banii, dar îi recuperăm tot de la stat. Nu e o soluţie asta. Ce nu plătesc acum, plătesc în urma procesului, la care se adaugă cheltuielile de judecată”, a precizat Eusebiu Lehene.

Acesta a adăugat că FLSI Sălaj a reprezentat în instanţă cadrele didactice din Sălaj în peste 1 500 de procese, din care cele mai multe au fost pentru dobânzi penalizatoare rezultate din neplata unor sporuri.

“Avem procesele pe dobânzi. Aici e o problemă. E vorba de procesele de pe legile 221 şi 330. Am câştigat procesele, s-a eşalonat plata sumelor, s-a prevăzut în sentinţă că sumele sunt indexate cu rata inflaţiei, dar ulterior, tot în urma unei hotărâri a ÎCCJ s-a stabilit că sumele respective care au fost utilizate de către stat sunt purtătoare de dobânzi penalizatoare. Am câştigat procesele, dar printr-o notă a Ministerului Finanţelor se stabileşte că nu se plătesc din sumele defalcate din TVA. Intenţia este de a fi trecute pe seama bugetelor locale. În perioada următoare Guvernul va trebui să stabilească sursa plăţii acestor dobânzi şi să înceapă plata lor, pentru că sentinţele sunt definitive, executorii şi irevocabile”, a menţionat sursa citată. AGERPRES