Dialog intercultural în băncile Universității “Danubius”

danubius_bebenova.jpgExpert in cooperare interculturala, Dr. Diana Bebenova- Nikolova, de la Universitatea Ruse Angel Kanchev din Bulgaria, a impartasit cu studentii Universitatii “Danubius” o noua experienta de predare in cadrul Programului ERASMUS +. In cele doua zile de curs interactiv cu tema “Eficacitatea comunicarii interculturale”, Diana Bebenova- Nikolova a avut surpriza participarii, alaturi de studentii romani din cadrul Facultatii de Comunicare si Relatii Internationale si a studentilor internationali din Turcia si Republica Moldova, aflati, pentru un semestru, in mobilitati ERASMUS + de studiu la Facultatea de Drept si la Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii “Danubius”.

Diversitatea culturala a grupului de studenti a oferit “materialul didactic” perfect pentru reusita cursurilor Dr. Diana Bebenova- Nikolova, care a abordat metode interactive cu scopul de a reda cat mai fidel conceptul de cultura si stereotipurile culturale, comunicarea interculturala si diferentele lingvistice specifice diferitelor modele culturale pentru ca, la finalul cursului, sa sublinieze asemanarile si deosebirile existente intre culturile Romaniei si Bulgariei.

Despre aceasta experienta, Dr. Diana Bebenova- Nikolova relateaza: “Totul a inceput cu recomandarea de a opta pentru experienta de predare la Universitatea Danubius de la tutorele meu, doamna Prof. univ. dr. Juliana Popova, Prorector al Intergrarii Europene si Cooperare Internationala din cadrul Universitatii Ruse Angel Kanchev din Bulgaria. Reactia mea a fost imediata, considerand ca este un moment oportun de a-mi extinde competenta profesionala si asupra culturii din Romania. Ceea ce am descoperit aici depaseste cu mult asteptarile mele. Primirea calduroasa a echipei ERASMUS, doamna Lect. univ. dr. Daniela Popa Tanase si doamna Adriana Popoiu, mi-au insuflat dorinta de a colabora in mai multe proiecte internationale. Apoi, am fost impresionata de oamenii din cadrul Universitatii, de entuziasmul, deschiderea si profesionalismul lor, premise puternice ale unui viitor promitator al acestei universitati care reprezinta un important punct de legatura intre statele Dunarii de Jos. Nu in ultimul rand, am fost placut surprinsa de managementul remarcabil al acestei universitati, un management reprezentat de catre dl. Rector Andy Pusca, domnia sa dezvaluindu-mi faptul ca ‘manageriaza universitatea ca pe un business ale carui beneficii apartin comunitatii’”.

Revenind la tema cursurilor Dr. Diana Bebenova- Nikolova, mesajul pe care il transmite studentilor cu privire la comunicarea interculturala, dupa o placuta experienta de a lucra cu echipe formate din studenti din diferite state europene, experienta care a dezvaluit respectul pe care tinerii il au unii fata de altii sub aspectul diferentelor culturale si religioase, este sa isi petreaca mai mult “timp academic” si sa cerceteze atent diferentele culturale pentru a intelege strategiile de negociere si comportamentul care nu functioneaza in toate statele. Actionand astfel, tinerii studenti vor avea la indemana mai multe indicii referitoare la similitudinile culturale atat de necesare pentru a construi si consolida increderea si consensul in relatiile internationale.