Sindicatele sunt nemulțumite de noua ordonanță privind salarizarea bugetarilor

Liderii federațiilor sindicale din România sunt nemulțumiți de noua abordare a proiectului de Ordonanța de Urgență privind salarizarea din sistemul bugetar și au avertizat că inechitățile se vor muta la un alt nivel. “Premierul a afirmat astăzi că intenționează să facă un nou proiect de ordonanță de urgență. Vor avea loc discuții tehnice în zilele următoare astfel încât, până la finalul lunii mai, acest proiect să fie adus în fața opiniei publice. Ideea lansată este de a se încerca să se facă o corectare a actualelor anomalii care există în sistemul bugetar”, a declarat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul discuțiilor din Consiliul Național Tripartit (CNT).

“Eu am atras atenția domnului prim-ministru că va fi extrem de complicat pentru învățământ să mărești salariile mici având în vedere că grila este extrem de aplatizată. Diferența între salariul minim și maxim în învățământ este foarte mică și aștept concret să văd ce se întâmplă, pentru că fac parte din acel grup tehnic care va lucra și am atras atenția că este posibil ca prin această ordonanță să apară alte nemulțumiri. Ceea ce am cerut premierului este să se lucreze în paralel la un proiect de lege a salarizării, care să corecteze actualele anomalii”, a mai spus Simion Hăncescu.

Acesta a precizat că respectiva lege se poate aplica gradual cu creșteri mai mari și într-un interval de timp mai scurt pentru cei cu salarii mici și o creștere mai mică, dar într-un interval mai mare de timp, pentru cei cu salarii mari. “Eu cred că în final acest proiect de ordonanță va crea nemulțumiri. Este foarte clar în documentul pe care ni l-au prezentat, dar nu suntem obligați să acceptăm. A spus și prim-ministru că este posibil ca această ordonanță să pice, dacă se va ajunge la concluzia că va crea nemulțumiri”, a afirmat Simion Hăncescu.

La rândul său, reprezentantul Sanitas a menționat că “în sănătate situația este explozivă” și riscă să iasă de sub control. “Am transmis primului ministru că în sănătate situația este explozivă, că riscă să iasă de sub control. Am transmis că suntem mai speciali pentru că avem foarte multe categorii profesionale..Am transmis foarte clar că noi nu renunțăm la rezolvarea de urgență a inechităților în sectorul salarizare pentru că noi nu putem să luăm pe bucăți acest lucru pentru fiecare meserie deoarece fiecare componentă a echipei medicale este importantă. Am transmis foarte clar solicitarea de a interveni de urgență în așa fel încât să putem să detensionăm situația în sănătate și asistență socială”, a spus Marius Sepi, prim-vicepreședinte al Sanitas.

Liderului sindical consideră că nu se poate accepta o abordare “pe bucăți” în condițiile în care doar pentru unii se vor face corecții. În schimb, Marius Sepi a afirmat că trebuie căutate soluții de finanțare în așa fel încât pe această ordonanță de urgență să intre toate categoriile de personal. În context, cei doi lideri sindicali au anunțat că sindicatele din domeniu ar putea recurge la proteste în perioada următoare.

Vicepreședintele “Cartel Alfa”, Liviu Apostoiu, a atras atenția că prin noul proiect inechitățile din sectorul bugetar se vor muta într-o zonă ceva mai sus “la un alt nivel”. “Suntem de acord că există constrângeri bugetare, dar nu suntem de acord cu faptul că ei nu pot acopere și să adune mai mulți bani. Era treaba Guvernului să facă acest lucru. Ca și confederație care acoperă întregul sistemul bugetar, Cartel Alfa a spus următorul lucru: că vom muta inechitățile din zona de foarte de jos a salariilor într-o zonă ceva mai sus, la un alt nivel”, a subliniat Apostoiu.

De asemenea, președintele BNS, Dumitru Costin, a arătat că este nevoie de o analiză pe fiecare sector în parte. “Astăzi am prezentat premierului și celorlalți membri ai CNT-ului faptul că va trebui să luăm în evaluare salariile în plată, veniturile pe care le încasează indivizii. Am sesizat astăzi pe cifre efective diferențe uriașe la aceeași meserie și aceeași calificare. Începând de la nivel de rang de secretar de stat, de la 4.200 de lei net și până la 7.600 de lei, pe aceeași funcțiune, dar în ministere diferite”, a afirmat Dumitru Costin.

Acesta a dat și un exemplu de la Opera Română, unde un salariat pe grila de salarizare în sectorul bugetar ia 1.000 de euro, dar același salariat mai are un contract civil la aceeași instituție și în baza aceluiași contract mai primește 7.000 de euro, iar cumulat ia 8.000 de euro, precizând că sunt mai multe cazuri asemănătoare. AGERPRES