Descoperire în premieră a unor profesori de fizică de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

univ_cuza_cercetator.jpgUn grup de profesori de la Facultatea de Fizică a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza: din Iaşi, în colaborare cu cercetători de la universităţile Orsay şi Rennes (Franţa), au reuşit să demonstreze, în premieră, modul de comutare a moleculelor din cristale magnetice moleculare cu tranziţie de spin. Conf. Dr. Cristian Enăchescu, conf. dr. Laurenţiu Stoleriu şi prof. dr. Alexandru Stancu au reuşit să prezinte modul de comutare a moleculelor din cristale magnetice moleculare cu tranziţie de spin.

“Am început colaborarea cu partenerii francezi cu aproximativ trei ani în urmă. Deşi noi puteam explora miliardimea de secundă şi ce se întâmplă acolo, important e că ei au venit cu confirmările experimentale. Astfel, am reuşit să împletim totul într-o explicaţie, pe care noi o considerăm importantă, la nivel molecular, în a miliarda parte dintr-o secundă”, a declarat conf. Laurenţiu Stoleriu.

Studiul reprezintă o performanţă nu doar datorită observaţiilor experimentale şi a explicaţiei fenomenului, făcute în premieră, ci şi datorită posibilelor aplicaţii practice viitoare. Altfel spus, descoperirea poate poate avea aplicaţii practice în domeniul stocării informaţiilor în memorii optice ultrarapide, de ordinul femtoscundelor (o secundă are 1.000.000.000.000.000 femtosecunde), folosite în calculatoare sau telefoane şi pentru afişare numerică. De asemenea, nanoparticulele cu tranziţie de spinar ar putea fi folosite şi în domeniul medical ca substanţe inteligente de contrast pentru tomografii şi chiar ca senzori de temperatură în tratarea cancerului prin hipertermie.

“Cristalele magnetice moleculare se pot afla în două stări de spin diferite, iar fiecare dintre aceste două stări prezintă proprietăţi magnetice, optice, electronice şi structurale diferite. Factorii externi, precum temperatura, presiunea sau lumina, permit schimbarea stării de spin printr-un proces cu histerezis, ceea ce reprezintă condiţia necesară pentru realizarea unei memorii utilizând aceste cristale drept mediu de înregistrare. În esenţă, capacitatea de a controla comutarea rapidă a moleculelor cu ajutorul luminii şi înţelegerea fenomenelor fizice legate de acest proces pot reprezenta punctul de pornire în transformarea cristalelor magnetice moleculare în memorii optice”, a precizat conf. univ. dr. Cristian Enăchescu, unul dintre autorii lucrării.

Întreaga descoperire este prezentată în cea mai prestigioasă revistă din domeniul ştiinţei materialelor, revista”Nature Materials”, din cadrul Nature Publishing Group, prin intermediul articolului intitulat “Elastically driven cooperative response of a molecular material impacted by a laser pulse” – primul articol a unor coautori cu afiliere exclusiv din România în această revistă. AGERPRES