Centru de formare în domeniul aeronautic, în cadrul Colegiului Tehnic Transilvania

Un Centru de Formare Aeronautic va funcţiona, din această toamnă, în cadrul Colegiului Tehnic “Transilvania” din Braşov, în vederea pregătirii forţei de muncă necesară companiei din domeniul aeronautic care va investi la Ghimbav. Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov, Primăria, Compania Airbus Helicopters şi Colegiul Tehnic “Transilvania” din Braşov au semnat parteneriatul de înfiinţare a Centrului de Formare Aeronautic.

“Contextul actual este legat de înfiinţarea unei noi companii în domeniul aeronautic, care va investi la Ghimbav în următorii 30 de ani în vederea asamblării elicopterului Airbus Helicopters H 215. Pragul de maturitate al numărului de salariaţi se va atinge în anul 2019, însemnând 300-350 de salariaţi, ceea ce înseamnă tehnicieni operatori calificaţi şi specialişti în aeronautică. Acesta este motivul pentru care s-a semnat acest parteneriat. Este nevoie de forţă de muncă calificată aici, la Braşov. De asemenea, contextul actual este legat de curricula care s-a adaptat în funcţie de nevoile actuale ale industriei aeronautice. Acest proiect iniţiat de compania Airbus Helicopters are impact la nivel naţional şi vorbim de două Colegii Tehnice, Colegiul Tehnic Transilvania Braşov şi Colegiul Tehnic Henri Coandă din Bucureşti”, a declarat Mirela Petcu, reprezentantul companiei.

Directorul adjunct al Colegiului Tehnic “Transilvania” Braşov, Daniela Felegean, a declarat că, din această toamnă, în cadrul colegiului va funcţiona o clasă a IX-a cu un număr de 28 de elevi, care se vor pregăti pentru meseria de tehnician de aviaţie, urmând ca, în anul şcolar 2017-2018, să se înfiinţeze o clasă cu profilul tehnician în aparate de bord.

“În această vară, noi vom pregăti atelierele pentru practică, vom amenaja spaţiile, iar dotările vor fi aduse de agentul economic. Colegiul Tehnic Transilvania a pregătit şi până acum în domeniile tehnician în aviaţie şi lăcătuş structuri aeronave, dar apare structura nouă de practică unde se va pune accent pe instruirea practică corelată între atelierul şcoală şi agenţii economici. Sperăm ca din anul şcolar viitor să avem medii mult mai mari de intrare la liceu, iar Colegiul Tehnic Transilvania să fie mult mai căutat de către absolvenţii clasei a VIII-a”, a spus directorul adjunct al Colegiului Tehnic “Transilvania”.
Inspectorul şcolar general prof. Ariana Bucur a subliniat importanţa semnării parteneriatului, precizând că este nevoie de asemenea colaborări pentru fiecare calificare pe care învăţământul preuniversitar o pregăteşte. “Mi-aş dori ca pentru fiecare astfel de unitate şcolară care are învăţământ liceal tehnic şi învăţământ profesional să existe în spate parteneri de instruire practică interesaţi şi care să susţină pregătirea elevilor astfel ca obiectivul dascălilor de a-i forma ca să-şi găsească un loc de muncă să fie realizat”, a precizat sursa citată.

Primarul George Scripcaru crede că la nivelul Braşovului sunt prea multe colegii şi licee teoretice, în raport cu cele tehnice, mai ales cu ceea ce înseamnă şcoli profesionale. “Centrul de Formare Aeronautic care urmează să funcţioneze la Colegiul Tehnic “Transilvania” este un prim pas care va trebui amplificat în următoarea perioadă înzecit ca să spun aşa, având în vedere că există o penurie de meseriaşi pe piaţă şi lipsa forţei de muncă care afectează agenţii economici. Noi trebuie să răspundem acestor necesităţi, iar administraţia publică locală să aibă mai multe parteneriate cu mediul de afaceri. Planul de şcolarizare din Braşov trebuie adaptat la piaţa muncii”, a punctat Scripcaru. AGERPRES