Federaţia Coaliţia pentru Educaţie solicită ca profesorii să fie mai bine plătiţi

profesoara.jpgFederaţia Coaliţia pentru Educaţie afirmă că dascălii ar trebui să fie mai bine plătiţi, ca “o formă de respect pentru profesie, dar şi ca o formă de investiţie”. Reprezentanţii coaliţiei sunt de părere că sistemul de salarizare din educaţie ar trebui “să aibă logică”, să fie fundamentat pe un set de principii şi valori, să rezolve “parte din nevoia de calitate” şi să fie transparent şi asumat la nivel de ţară, cu participarea activă a sindicatelor din educaţie.

“(…) Federaţia Coaliţia pentru Educaţie îşi exprimă disponibilitatea de a contribui la un proces transparent de dezbatere despre principiile care stau la baza salarizării şi cadrului mai larg de finanţare a educaţiei din România. Ultimii ani au însemnat multe abuzuri – inclusiv reducerea de 25% “peste noapte” a salariilor, dar şi multe negocieri netransparente purtate în spatele unor uşi închise. (…) Că se vor numi sporuri, salarii de merit, granturi care recompensează rezultatele obţinute de şcoli, este nevoie de măsuri combinate care să contribuie la atenuarea disparităţilor dintre comunităţile sărace faţă de cele bogate, dintre rural şi urban, care să recompenseze acele şcoli care, prin cultura lor, facilitează incluziunea celor vulnerabili, fie ei copii de altă etnie decât cea majoritară sau copii cu cerinţe educaţionale speciale”, afirmă coaliţia într-un comunicat remis presei.

În opinia reprezentanţilor coaliţiei, dacă problemele din educaţie nu sunt adresate strategic, România “va continua să caute mulţi ani de acum încolo loc în anvelopa bugetară”, cu proteste pe stradă sau fără. “Bugetul se construieşte din muncă cu valoare adăugată mare, nu din sărăcie în muncă, iar a genera mai multă valoare şi aceasta presupune o educaţie de cât mai bună calitate pentru fiecare cetăţean. Tocmai de aceea, în acest context, potrivit misiunii sale, Coaliţia pentru Educaţie îşi asumă să contribuie la asigurarea unui cadru neutru şi transparent de dezbatere”, mai susţine sursa citată. AGERPRES