Universitatea ‘Babeş-Bolyai’, patru noi specializări pentru anul următor, dintre care una unică în România

ubb.jpgUniversitatea ‘Babeş-Bolyai’ (UBB) din Cluj-Napoca propune pentru anul universitar viitor patru noi specializări, dintre care una, ‘Biologie ambientală’, reprezintă o premieră pentru România.
Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că noile specializări au fost stabilite în concordanţă cu dinamica vieţii sociale şi economice, precum şi cu exigenţele pieţei muncii. Celelalte trei specializări sunt Matematică – Informatică în limba engleză (la Facultatea de Matematică), specializarea Economie şi afaceri internaţionale în limba engleză (la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor) şi specializarea Media digitală în limba română (la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării).

În ceea ce priveşte noua specializare – Biologie Ambientală – aceasta are ca scop pregătirea de specialişti care să cunoască speciile protejate la nivelul Uniunii Europene şi care să stăpânească rigorile cercetării pe teren.

Potrivit lui Rakosy Laszlo, directorul Departamentului de Taxonomie şi Ecologie a Facultăţii de Biologie şi Geologie, studenţii vor mai fi familiarizaţi, la această nouă specializare, şi cu normele europene din domeniu, deoarece există fonduri la nivelul UE care nu pot fi absorbite deoarece nu există persoane care să stăpânească ambele domenii.

‘Aceşti bani nu sunt absorbiţi în România pentru că nu avem specialişti. Iar noi vrem să pregătim câteva promoţii de biologi-ecologi şi vom identifica în ţară unde sunt aceste specii, unice în Europa, după care se vor elabora studii ştiinţifice de ecologie, dar şi măsuri de management a ariilor protejate existente’, a explicat Rakosy.

El a afirmat că la Facultatea de Biologie şi Geologie a UBB se va deschide şi un masterat în Ecologie culturală, care are ca scop pregătirea de specialişti care să vină în sprijinul comunităţilor locale de a-şi cunoaşte patrimoniul şi valoarea sa. Rakosy a explicat că oamenii nu cunosc valoarea pajiştilor sau a lemnului pe care îl vând prea uşor şi astfel distrug patrimoniul, atât cultural, cât şi ecologic, extrem de important pentru România.

În această sesiune UBB va scoate la concurs, pentru anul universitar 2016-2017, 4.915 locuri bugetate, din care 60 pentu romi, peste 9.000 de locuri cu taxă şi peste 2.700 de locuri pentru învăţământ la distanţă, pentru nivel de licenţă. Perioada de admitere este cuprinsă între 12 – 31 iulie. UBB are în componenţa sa 21 de facultăţi, la fiecare dintre acestea fiind organizate probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor. AGERPRES