Organizaţii ale elevilor solicită Guvernului să deconteze integral transportul şcolarilor navetişti

transport scolar.jpg Asociaţia Elevilor din Constanţa, Consiliul Naţional al Elevilor şi Organizaţia Salvaţi Copiii solicită Guvernului României decontarea integrală a costurilor de transport destinate navetei elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, potrivit unui comunicat remis vineri. Conform sursei citate, cele trei organizaţii îşi exprimă îngrijorarea cu privire la menţinerea măsurii de plafonare a sumelor decontate pentru abonamentele de transport ale elevilor, la un nivel care afectează grav participarea şcolară a unui număr de peste 161.000 de copii.

“Lipsa unei finanţări corespunzătoare a accesului la facilităţile de transport, prin asigurarea gratuităţii prevăzute de art. 84 alin. (3) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, creează obstacole nepermise în respectarea dreptului la educaţie şi conduce inevitabil la creşterea ratei abandonului şcolar şi adâncirea stării lor de sărăcie şi excluziune socială”, se precizează în comunicat.

Asociaţia Elevilor din Constanţa, Consiliul Naţional al Elevilor şi Organizaţia Salvaţi Copiii solicită Guvernului României adoptarea imediată a unei Ordonanţe de Urgenţă, cu scopul asigurării integrale de către stat a costurilor destinate navetei elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu, astfel revenindu-se la situaţia dinainte de august 2013, când decontarea navetei elevilor a fost plafonată la 26 lei/3 km + 2 lei/km, prin Ordonanţa Guvernului nr. 29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare.

În prezent, potrivit comunicatului de presă, în condiţiile decontării parţiale a costurilor de transport, în România, anual peste 35.000 de copii abandonează şcoala, din cauza lipsei banilor pentru transport. În anul 2013, înainte de momentul în care decontarea navetei a fost plafonată, în ţara noastră existau un număr de 198.941 de copii navetişti, într-un singur an numărul acestora scăzând la 163.872, cauza vizibilă fiind lipsa banilor pentru asigurarea costurilor de transport.
Înaintea plafonării navetei, rata părăsirii timpurii a şcolii era de 17,4%, în aproape doi ani şi jumătate aceasta crescând cu aproximativ 2%. În aprilie 2016, abandonul şcolar înregistra valoarea de de 19,1%, conform Eurostat, în acest moment România aflându-se pe locul 3 în Uniunea Europeană la acest capitol.
Elevilor navetişti li se decontează în prezent aproximativ 20-25% din costul abonamentului, ajungându-se ca unui elev care plăteşte 270 lei pe un abonament să i se deconteze doar 54 lei. “Este o situaţie care poate fi interpretată ca o încălcare a dispoziţiei constituţionale conform căreia ‘Învăţământul de stat este gratuit”’, se menţionează în comunicat.

De asemenea, Consiliul Naţional al Elevilor, Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Organizaţia Salvaţi Copiii solicită Guvernului României descentralizarea mecanismului de decontare a costurilor navetei, prin subvenţionarea acestora cu 50% de către Consiliul Judeţean, permiţând astfel elevului să-şi cumpere abonamentul la jumătate de preţ, decontarea ulterioară integrală a acestuia urmând a fi efectuată de către unitatea de învăţământ, din bani proveniţi de la bugetul de stat şi bugetele locale. AGERPRES