Şcoala profesională “Eurobusiness” din Oradea, prezentată drept exemplu de bună practică

Şcoala profesională “Eurobusiness” din Oradea a fost prezentată ca exemplu de bună practică la Bucureşti, în cadrul conferinţei naţionale “Învăţământul profesional dual – drumul de la idei la practică”, a informat managerul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, Delia Ungur.

“Noi le-am spus exact ce am făcut. Adică faptul că noi, Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea SA, care am înfiinţat parcurile industriale din oraş, fiind companie publică deţinută de Municipiul Oradea, am demarat acest proiect al şcolii profesionale în calitate de liant între mediu public şi cel privat. Având în vedere relaţia apropiată dintre noi şi agenţii economici, nu numai din parcurile industriale ci şi cu alte companii situate în oraş, am conştientizat nevoia de forţă de muncă cu pregătire cerută momentan pe piaţă. Astfel în 2013, ca urmare a apariţiei unui cadru legislativ favorabil, am înfiinţat şcoala profesională în parteneriat cu Municipiul Oradea, cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi, desigur, cu cei mai importanţi agenţi economici din Oradea şi cu câteva unităţi şcolare din Oradea”, a declarat Delia Ungur.

Conform acesteia, elevii înscrişi la şcoala profesională beneficiază de stagii practice în companii. În afară de bursa de 200 de lei de la Ministerul Educaţiei, elevii şcolii mai primesc câte 200 de lei din partea agenţilor economici unde fac practică şi, ulterior, au prioritate la angajare. Ca noutate este că, începând de anul acesta, toate clasele vor fi concentrate în noul campus tehnic de la Colegiul Traian Vuia, unde există şi laboratoare, iar Municipiul Oradea şi Agenţia de Dezvoltare Locală vor continua să investească în baza materială.

La Şcoala Profesională “Eurobusiness” din Oradea sunt disponibile pentru anul şcolar viitor 112 locuri la şase specializări: operatori maşini cu comandă numerică, lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic, sculer-matriţer, electrician exploatare joasă tensiune, electronist aparate şi echipamente şi electromecanic utilaje şi instalaţii industriale. Admiterea se face în trei etape: prima a avut loc în perioada 13-17 iunie şi 21 iunie, a doua etapă va avea loc în perioada 16-17 august, a treia etapă de admitere fiind programată pe 1-2 septembrie.

Luna trecută, Ministerul Educaţiei a supus dezbaterii publice strategia privind îmbunătăţirea cadrului de organizare şi funcţionare a învăţământului profesional în sistem dual. Conferinţa naţională “Învăţământul profesional dual – drumul de la idei la practică” a fost organizată de Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic sub egida Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. AGERPRES