Caravana OvidiuRo de recrutare pentru grădiniţă, în nouă localităţi din judeţul Braşov

gradinita.jpgAsociaţia OvidiuRo a dat startul Caravanei de vară “Fiecare copil în grădiniţă” în nouă localităţi din judeţul Braşov.

Timp de două săptămâni, începând din 4 iulie, Caravana trece prin localităţile braşovene Caţa, Racoş, Măieruş, Crizbav, Dumbrăviţa, Şoarş, Jibert, Ungra,Ticuşu, identificate în urma propunerilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Consiliului Judeţean (CJ) şi Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) şi confirmate pe baza statisticilor disponibile referitoare la mărimea populaţiei preşcolare, rata de marginalizare şi gradul cuprinderii copiilor defavorizaţi în învăţământul preşcolar, se arată într-un comunicat de presă remis marţi AGERPRES.

“Cu peste 2200 de beneficiari estimaţi, Braşovul este unul dintre cele 12 judeţe gazdă selectate de OvidiuRo pe baza gradului de sărăcie şi a numărului mare de copii aflaţi în situaţii de risc. Caravana se desfăşoară aici împreună cu autorităţile judeţene – Prefectura, CJ, ISJ, DGASPC, ANPIS, DSP şi autorităţile locale”, se arată în comunicatul de presă.

Proiectul urmăreşte informarea părinţilor cu privire la Legea nr.248/2015, care încurajează părinţii săraci să îşi aducă copiii la grădiniţă, oferindu-le un tichet social pentru grădiniţă (TSG), în valoare de 50 de lei pe lună dacă cei mici au prezenţă zilnică, şi recrutarea copiilor eligibili pentru instituţiile de învăţământ preşcolar.

După patru luni de implementare a legii, aproximativ 65.000 de copii provenind din familii defavorizate au fost înscrişi în program la nivel naţional, iar 58% dintre aceştia au avut prezenţă zilnică şi au beneficiat de tichetul social pentru grădiniţă pentru lunile februarie-iunie. Un prim efect al legii raportat de autorităţile locale este creşterea frecvenţei pentru toţi copiii din grădiniţe, nu doar pentru cei care sunt eligibili să primească tichete. Obiectivul principal al Caravanei este să susţină echipele locale, asistenţi sociali, profesori, mediatori şcolari în implementarea Legii 248/2015, în primul rând prin identificarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 3-6 ani încă neînscrişi la grădiniţă, informarea părinţilor cu privire la program şi înscrierea acestora în timp util pentru anul şcolar 2016-2017, menţionează sursa citată.

Activităţile din Caravană vor include sesiuni de citit cu copiii, jocuri educaţionale şi discuţii de consiliere a părinţilor cu privire la importanţa educaţiei timpurii. Cu ajutorul unei Fundaţii, fiecărui copil de vârstă preşcolară îi va fi oferită cartea ilustrată “La grădiniţă”.

“La finalul acestei veri, OvidiuRo va selecta comunităţile pe care să le sprijine în continuare, cu soluţii complementare tradiţionale în programul “Fiecare Copil în Grădiniţă”( FCG ) pilot, ce se vor adăuga, în funcţie de nevoile specifice, tichetelor sociale acoperite, începând cu 15 februarie, de la bugetul de stat. Dintre acestea, menţionăm rechizitele, setul de haine şi încălţăminte, componenta de igienă şi educaţie pentru sănătate, cea de formare profesori şi programele de informare şi implicare a părinţilor”, potrivit comunicatului de presă. AGERPRES