Cercetare româno-ungară în neuroştiinţe, la nivel universitar

univ oradea.jpgUniversitari orădeni şi ungari, din Debreţin, vor colabora, în anul 2013, într-un proiect comun transfrontalier de investigare a bolilor neurodegenerative şi ale durerii, a anunţat joi biroul de presă al universităţii orădene.

Potrivit lectorului dr. Adina Mincic, directorul de proiect din partea Universităţii din Oradea, cercetările în neuroştiinţe au ca şi obiectiv înţelegerea etiologiei diverselor boli neurodegenerative şi a sindroamelor de durere cronică, ce afectează un număr foarte mare de indivizi, precum şi dezvoltarea de noi terapii mai eficace.

Partenerii în proiect intenţionează să pună în practică tehnici avansate de investigaţie în realizarea de progrese în acest domeniu, cele două instituţii universitare urmând să îşi dezvolte infrastructura de cercetare cu ajutorul fondurilor disponibile prin proiect, în scopul efectuării de studii de înaltă calitate, competitive pe plan internaţional, dar şi pentru a obţine beneficii pe termen lung din implementarea proiectului în sănătatea umană.

Lansarea oficială a proiectului numit “Dezvoltarea comună a infrastructurii de cercetare pentru optimizarea activităţilor transfrontaliere de investigare a bolilor neurodegenerative şi a durerii” a avut loc luni, 11 februarie, în campusul Facultăţii de Medicină de la Universitatea din Debreţin.

Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană (Fondul European de Dezvoltare Regională – ERDF) prin programul de cooperare transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, urmând să fie implementat până la finele anului 2013. Suma totală aferentă proiectului este de 760.000 de euro, din care Universităţii din Oradea îi revin aproximativ 40%. AGERPRES