Mai mulţi candidaţi nu au trecut proba de interviu la admiterea de la Universitatea de Vest Timişoara

univ_vest_timisoara.jpgMulţi dintre candidaţii care-şi doreau să devină studenţi la o facultate a Universităţii de Vest Timişoara (UVT), pe un loc bugetat, au picat în sesiunea din iulie, pentru că nu au trecut proba de interviu, introdusă de UVT tocmai pentru a face o triere calitativă a viitorilor studenţi. “La propunerea Consiliului de administraţie al UVT, toate facultăţile nu mai fac admitere doar pe bază de dosar, ci s-au introdus probe de admitere. La fiecare facultate, în principiu, este vorba de introducerea unui interviu sau a unui eseu”, a declarat prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Universitarul subliniază că deşi se înregistrează o scădere accentuată a absolvenţilor de liceu, unii candidaţi, chiar şi cu medii de 8 – 8,7 la admitere, n-au intrat la UVT, tinerii fiind refuzaţi de la locurile bugetate sau chemaţi în sesiunea din toamnă. “UVT a instituit încă de anii trecuţi (din 2013, n.r.) un filtru în plus în procesul de admitere. Astfel, toate facultăţile sale au prevăzut în regulament câte o probă prin care să realizeze o mai bună clasificare a celor admişi în primul an de studiu, în condiţiile în care se doreşte ca doar cei mai buni să acceseze un loc bugetat, indiferent cât de mari sunt media şi notele de la bacalaureat”, a spus Pirtea.

această situaţie se află câteva zeci de tineri înscrişi la Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor, care au dat proba de admitere şi au fost respinşi, chiar dacă media de la bacalaureat şi celelalte note le-ar fi permis accesul la facultate pe un loc bugetat. De asemenea, şi la celelalte facultăţi ale UVT, precum Muzică şi Teatru, Litere, Istorie şi Teologie şi Arte şi Design, s-au înregistrat candidaţi respinşi.
De exemplu, spune Pirtea, la Educaţie Fizică şi Sport, peste 50 de tineri nu au trecut de probele eliminatorii. În aceste cazuri, cei respinşi au o nouă şansă abia în sesiunea din toamnă. “Ne dorim o clasificare cât mai corectă a candidaţilor şi a studenţilor. Îi ‘filtrăm’ prin aceste probe şi dăm şansa celor mai performanţi să ocupe un loc la buget. Măsurile sunt eficiente atât pentru a genera performanţă, cât şi pentru o cheltuire responsabilă şi eficientă a banului public, pentru cei mai merituoşi”, a mai afirmat rectorul UVT.

El a menţionat şi faptul că statutul de student “cu taxă” sau “fără taxă”, stabilit în urma concursului de admitere, se păstrează doar pentru anul I de studiu. La finalul primului an, în funcţie de rezultatele obţinute la examene şi colocvii, se va face o reclasificare a studenţilor, în ordinea descrescătoare a mediilor din anul I, pentru a urma studiile în regim bugetat sau cu taxă. Această reclasificare se face şi după finalizarea anului II de studiu, în cadrul fiecărei specializări. AGERPRES