Senatorul Marius Paşcan reclamă “abuzuri grave” ale ISJ Mureş în reorganizarea reţelei şcolare

pascan_marius.jpgSenatorul PNL Marius Paşcan a reclamat, într-o conferinţă de presă, o serie de “abuzuri grave” ale conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş în modificarea reţelei şcolare din Târgu Mureş pentru anul 2016-2017 şi în cazul înfiinţării unui liceu teologic reformat în acelaşi spaţiu cu Colegiul Naţional Unirea, fapt ce a stârnit tensiuni.

“Litigiul artificial creat în privinţa Colegiului Naţional Unirea din Târgu Mureş este cauzat, în bună măsură, de atitudinea duplicitară şi interesele politice promovate în activitatea Inspectoratului şcolar Mureş de către inspectorul şcolar general Ştefan Someşan. Pe această cale, solicit Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, dlui ministru Mircea Dumitru, să dispună verificarea de urgenţă a organizării reţelei şcolare în municipiul Târgu Mureş. În această privinţă, autoritatea publică locală din municipiul Târgu Mureş m-a informat că a constatat grave abateri în exercitarea responsabilităţilor stabilite prin lege, ale Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, cu privire la câteva aspecte, care afectează major funcţionarea sistemului de educaţie mureşean (…) Aceste situaţii au fost şi sunt permanent generatoare de conflict, iar pentru a evita acutizarea acestui scandal de proporţii care afectează grav întreaga comunitate mureşeană, vă solicităm să dispuneţi efectuarea unei cercetări a Corpului de control din cadrul M.E.N.C.Ş. la I.S.J. Mureş şi să dispuneţi măsurile necesare”, a arătat senatorul.

Paşcan a spus că solicită acest control întrucât, din analiza documentelor existente, rezultă că înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş s-a realizat pentru prima dată în anul 2014, pe baza avizului conform emis ilegal de I.S.J. Mureş, decizie contestată, la acel moment, în instanţă de către Instituţia Prefectului judeţul Mureş.

“Deşi instanţa a dat câştig de cauză Prefecturii, I.S.J. Mureş a emis o decizie de înfiinţare a acestui liceu în anul 2015. Considerăm că, în emiterea avizului, I.S.J. Mureş nu a respectat prevederile legislative în vigoare la acel moment (…) Nu se justifică emiterea unui aviz conform de către I.S.J. Mureş pentru înfiinţarea a două unităţi de învăţământ în aceeaşi clădire, iar, potrivit art. 19 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, unitatea nou înfiinţată nu putea funcţiona cu personalitate juridică, ea având doar aproximativ 100 de elevi înscrişi la acel moment. ISJ Mureş nu avea competenţa/atribuţia legală de a emite decizia de înfiinţare a acestei unităţi, chiar dacă în textul de bază legală al deciziei este menţionată hotărârea Consiliului Local, fiindcă în mod abuziv s-au transferat clase de elevi de la Colegiul Naţional ‘Unirea’ şi de la Liceul Teoretic ‘Bolyai Farkas’ la liceul nou înfiinţat, deşi legislaţia nu cuprinde prevederi referitoare la posibilitatea transferului de clase”, a susţinut acesta.

Marius Paşcan a mai făcut referire şi la Hotărârea nr. 108 din 14 aprilie 2016 a Consiliului Local Târgu Mureş, care a stabilit ca, pentru anul şcolar 2016-2017, reţeaua şcolară din municipiu să rămână în aceeaşi structură ca şi în anul şcolar 2015-2016. “I.S.J. Mureş a hotărât unilateral, în cadrul Consiliului său de administraţie, modificarea reţelei şcolare prin fuziunea unităţilor de învăţământ Şcoala Gimnazială ‘Tudor Vladimirescu’ cu Şcoala Gimnazială ‘Mihai Viteazul’ şi, respectiv, Şcoala Gimnazială ‘George Coşbuc’ cu Şcoala Gimnazială ‘Romulus Guga’ din Târgu Mureş. În acest sens, I.Ş.J. Mureş a comunicat emiterea unui aviz conform, dar nu pentru menţinerea acestor unităţi cu personalitate juridică în forma propusă de Consiliul Local Târgu Mureş, ci înlocuind anexa primită de la Consiliul Local, cu o alta, concepută unilateral, fără respectarea criteriilor legale şi fără nicio consultare asupra modificărilor făcute”, a afirmat Marius Paşcan.

El a precizat că unităţile de învăţământ vizate pentru comasare au fiecare un număr mare de elevi şi deservesc o zonă a municipiului Târgu Mureş cu o populaţie şcolară numeroasă.
De cealaltă parte, şeful ISJ Mureş, Ştefan Someşan, a declarat că senatorul Marius Paşcan în momentul în care a făcut aceste declaraţii nu a ştiut că deja Corpul de Control al ministrului Educaţiei este la Târgu Mureş, unde verifică multe din aspectele semnalate. AGERPRES