Peste 20% dintre şcolile şi grădiniţele din judeţul Olt nu îndeplinesc condiţiile pentru autorizarea sanitară

sala_curs.jpgPeste 20% din şcolile şi grădiniţele din Olt vor funcţiona fără autorizaţie sanitară, potrivit unui raport al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din judeţ, în care se menţionează că 62 astfel de unităţi nu au sursă de apă potabilă. În raportul DSP Olt se menţionează că din totalul de 517 unităţi de învăţământ din judeţul Olt au autorizaţie sanitară de funcţionare 408, iar 109 nu sunt autorizate sanitar. În mai multe de jumătate din unităţile neautorizate nu este sursă de apă potabilă, însă DSP Olt a prezentat şi alte motive pentru care a fost respinsă autorizarea.

Printre acestea se numără: miros de mucegai în sălile de curs, acoperiş deteriorat, grupuri sanitare improprii – fără uşi, fără plafon, fără apă, fără canalizare, încăperi folosite drept săli de clasă care au pereţii şi plafonul fisuraţi, sobe deteriorate în sălile de clasă, pereţi exteriori dar şi interiori cu tencuiala căzută, grupuri sanitare neutilizabile sau în stare avansată de degradare, grupuri sanitare fără chiuvete, paviment deteriorat, mobilier neadaptat vârstei, iluminat necorespunzător în sălile de cursuri, lipsa unor spaţii amenjate pentru depozitarea produselor din programul “Lapte şi corn” ori lipsa unui frigider pentru depozitarea acestor produse etc.

Potrivit raportului DSP Olt, în oraşe sunt 11 grădiniţe şi trei şcoli neautorizate sanitar, iar în mediul rural sunt 60 de grădiniţe şi 31 de şcoli fără autorizaţii sanitare.

Reprezentanţii DSP au menţionat că s-a observat o creştere constantă a numărului de unităţi de învăţământ autorizate. Potrivit medicului Mădălina Stegaru, creşterea a fost “de la 293 în 2009, la 387 în anul 2012 şi 408 în anul 2016, ceea ce relevă o preocupare susţinută atât din partea Direcţiei de Sănătate Publică dar şi a directorilor unităţilor şcolare pentru îmbunătăţirea condiţiilor igienico-sanitare din unităţile de învăţământ din judeţ”.

În prezent au autorizaţie sanitară 78,91% din unităţile de învăţământ din judeţul Olt. AGERPRES