Peste un milion de lei au fost cheltuiţi pentru reparaţii şi igienizarea unităţilor de învăţământ din Covasna

clasa_goala1.jpgPeste un milion de lei au fost cheltuiţi până la jumătatea lunii august pentru pregătirea unităţilor de învăţământ din judeţul Covasna pentru noul an şcolar, respectiv pentru igienizare şi reparaţii, a anunţat conducerea Inspectoratului Şcolar. Potrivit şefului IŞJ Covasna, Kiss Imre, în următorul an şcolar, în judeţul Covasna, vor funcţiona 314 unităţi de învăţământ, dintre care 313 de stat şi una privată, iar şase dintre acestea – aflate în localităţile Belin, Racoşul de Sus, Micloşoara, Estelnic, Moaşca şi Tinoasa, nu vor obţine autorizaţii sanitare de funcţionare pentru că nu dispun de apă potabilă curentă sau toalete corespunzătoare.

Kiss Imre a explicat că o parte dintre acestea funcţionează în clădiri retrocedate în care autorităţile locale nu pot face investiţii, iar altele se află în zone în care există infiltraţii în pânza freatică, iar apa este necorespunzătoare pentru consum. Conducerea Inspectoratului Şcolar va solicita autorităţilor locale din aceste localităţi să achiziţioneze dozatoare cu apă.

“În rest, şcolile sunt pregătite. S-au efectuat reparaţii şi igienizări (…) de peste un milion de lei în 209 unităţi şcolare, din fonduri alocate de consiliile locale şi din venituri proprii (…) şi sunt programate lucrări şi în continuare, de aproximativ 1,4 milioane de lei”, a declarat Kiss Imre.

Potrivit acestuia, s-au mai făcut investiţii în 23 de unităţi de învăţământ din bani alocaţi de consiliile locale sau din diverse sponsorizări în valoare de 2,9 milioane de lei, fiind achiziţionate şi montate sisteme de supraveghere, detectoare de fum, centrale termice, table interactive etc. “Eu zic că s-a lucrat şi se vede că şcolile au o bună colaborare cu autorităţile locale”, a adăugat Kiss Imre.

El a menţionat că şi grădiniţa din localitatea Doboşeni, aparţinătoare comunei Brăduţ, al cărei acoperiş a fost spulberat de o vijelie puternică în urmă cu aproape o săptămână, va fi reparată şi pregătită pentru începerea anului şcolar până pe 12 septembrie. AGERPRES