Peste 4000 de copii vor studia în anul şcolar 2016-2017 în limba germană în judeţul Braşov

Peste 4.000 de copii, de la învăţământul preşcolar până la cel liceal, vor studia în limba germană în şcolile şi liceele din judeţ, au informat reprezentanţii Forumului Democrat al Germanilor din Braşov (FDGR) şi inspectorul de specialitate, prof. Gabriel Adam.

“Învăţământul în limba germană, pentru noi, este foarte important, având în vedere păstrarea identităţii, a culturii, a tradiţiilor, dar şi pentru pregătirea profesională. Şcolile în limba germană sunt, în continuare, căutate, pentru că este o limbă dacă nu de circulaţie mondială, de circulaţie europeană. Mulţi părinţi doresc ca ai lor copii să înveţe limba germană pentru şansele lor profesionale, pentru posibilitatea de a putea studia în Germania sau Austria, dar şi pentru găsirea mai uşoară a unui loc de muncă la o companie multinaţională”, a declarat preşedintele Forumului Democrat al Germanilor Braşov, Wolfgang Wittstock.

La rândul ei, inspectorul şcolar de limbă germană prof. Gabriela Adam a subliniat că interesul părinţilor români pentru o şcoală în limba germană pentru copii se menţine de la un an la altul. Dintre elevii care studiază în această limbă, doar 5% sunt de naţionalitate germană.

“La 15 septembrie, un număr de 4.502 copii, începând de la învăţământul preşcolar şi terminând cu cel liceal, vor începe şcoala. La nivelul judeţului, există opt şcoli cu învăţământ în limba germană şi 19 grădiniţe, atât în mediul urban cât şi cel rural. Singura problemă cu care ne confruntăm este resursa umană. Colegele noastre care urmează facultatea la Sibiu încep să finalizeze studiile, avem deja în acest an primii absolvenţi, dar încă mai avem nevoie de cadre didactice calificate”, a spus inspectorul şcolar.

Elevii Liceului Johannes Honterus, singurul din judeţ în limba germană, pot beneficia de un atestat pe bază de examen, cu lucrările scrise corectate în Germania, pe baza căruia pot studia la facultăţi din Germania sau Austria, fără să susţină un examen. Acest atestat există de 15 ani la liceul braşovean, iar promovabilitatea celor care l-au susţinut este una foarte bună, de 86%, a mai spus inspectorul şcolar. AGERPRES