Arad: 16% din unităţile de învăţământ nu sunt autorizate sanitar

16% din unităţile şcolare din judeţul Arad nu îndeplinesc condiţiile sanitare de funcţionare, astfel că nu au primit aviz sanitar, informează prof. Claudius Mladin, inspector şcolar general al judeţului Arad.

‘Din totalul de 141 de unităţi cu personalitate juridică, 37 vor funcţiona fără această autorizaţie. Situaţia pe clădiri pare să fie însă mai bună, 84% din totalul de 668 de clădiri care aparţin învăţământului preuniversitar arădean primind această autorizaţie’, a declarat presei vineri, prof Claudius Mladin.
Potrivit sursei citate, în mai multe cazuri autorizaţiile au fost pierdute din cauza unor spaţii adiacente, cum ar fi cabina portarului, magazia, ferma sau sera unităţii de învăţământ. Aceste spaţii nefiind conforme, întreaga unitate de învăţământ a pierdut autorizaţia sanitară.

Dintre motivele pentru care unităţile şcolare nu au fost autorizate, pot fi amintite lipsa apei curente/potabile, grupurile sanitare de tip latrină, numărul insuficient de cabine WC raportate la numărul de elevi, numărul insuficient de fântâni cu jet ascendent (ţâşnitori), lucrări de reabilitare aflate în curs de execuţie. O parte dintre problemele enumerate pot fi remediate în perioada imediat următoare începerii anului şcolar.

Claudius Mladin a afirmat că situaţia la capitolul avize şi autorizaţii ISU este mai gravă, doar 64 de unităţi cu personalitate juridică, reprezentând 12% din total, primind această autorizaţie, în vreme ce pentru 7 unităţi şcolare nu este necesară această autorizaţie datorită vechimii clădirii.
‘Unităţilor şcolare neautorizate li s-a cerut să ia măsuri pentru depunerea dosarului de autorizare cu program de conformare, astfel încât în timpul cel mai scurt unităţile şcolare împreună cu autorităţile locale să remedieze deficienţele’, a mai spus Claudius Mladin.

Inspectorul şcolar general al judeţului Arad a adăugat că în ciuda problemelor de mai sus cei 65.939 de elevi vor putea începe noul an şcolar în bune condiţii. AGERPRES