Inspectoratul Şcolar Covasna va lansa programul ‘Profesor pentru o zi’

profesor.jpgInspectoratul Şcolar Judeţean Covasna va derula în noul an şcolar programul ‘Profesor pentru o zi’ şi va invita oameni de diverse profesii să se transpună în rolul dascălilor şi să experimenteze această meserie.

Şeful Inspectoratului, Kiss Imre, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că ‘este o mare provocare să fii dascăl în zilele noastre’, pentru că generaţia actuală nu mai e cea de pe vremea ‘domnului Trandafir’ (personajul lui Mihai Sadoveanu – n.r), iar dascălii nu se mai bucură de acelaşi respect.

‘Meseria aceasta este o vocaţie (…), dacă ai intrat în sala de clasă eşti pus în faţa copiilor să le vorbeşti, să le atragi atenţia, să-i menţii şi chiar să îi educi. Înseamnă că ceea ce faci trebuie să fie atractiv (…) În noul an şcolar vrem să lansăm, în cadrul săptămânilor ‘Şcoala altfel’, o invitaţie pentru personalităţile locale, şefi de instituţii, ingineri, medici, ziarişti (…), pentru oricine doreşte, să aleagă o temă şi să devină profesor pentu o zi într-o şcoală. Să vină în faţa clasei să expună, să discute, să predea o temă, să vadă cum e să stai în faţa a 25 de copii, să le atragi atenţia măcar o oră, nu 7-8 ore pe zi sau o săptămână (…) Vă spun că, dacă se vor prezenta, îşi vor schimba părerea despre ce înseamnă să predai şi să fii în clasă faţă în faţă cu elevi de 7 ani, dar şi cu elevi de 18 ani’, a declarat Kiss Imre.
Şeful Inspectoratului a mai spus că ar trebui să existe mai mult respect şi între dascăli şi elevi, iar aceştia din urmă să fie stimulaţi să vină cu plăcere la şcoală. AGERPRES