Asociaţia Human Catalyst face apel la Guvern pentru finanţarea publică a Programului “Şcoala după Şcoală”

Asociaţia Human Catalyst face apel la Guvern pentru finanţarea publică a Programului “Şcoala după Şcoală”, în condiţiile în care aproape 300.000 de elevi din învăţământul primar şi gimnazial din România învaţă în şcoli defavorizate, menţionând totodată că demersul său este sprijinit de peste 200 de ONG-uri.

“Aproape 300.000 de elevi din învăţământul primar şi gimnazial din România învaţă în şcoli defavorizate, cu risc ridicat de abandon. Din aproximativ 5.000 de şcoli din ţară cu învăţământ primar şi gimnazial, primele 414 din listă sunt încadrate în clasa 1 de risc socio-educaţional, adică cel mai înalt grad de risc pe o scară de la 1 la 5. Pe lângă aceştia, mai sunt şi copiii din creşe, grădiniţe, licee sau şcoli postliceale. Aceste cifre reflectă situaţia dezastruoasă a preuniversitarului românesc în 2016”, reiese dintr-un comunicat transmis, luni, de asociaţie.

Conform datelor furnizate de Human Catalyst, primele o sută din lista şcolilor defavorizate însumează 23.246 elevi din ciclul primar şi gimnazial. De asemenea, şcoala gimnazială Băcioiu din judeţul Bacău e prima pe listă, fiind cea mai defavorizată şcoală din ţară, urmată de şcolile din Târgu Ocna (Bacău), Şcoala Profesională Gherla (Cluj), şcoala gimnazială Bărbuleşti (Ialomiţa) şi şcoala Gimnazială nr. 41 Iaşi. Ierarhizarea a fost făcută pe baza listei şcolilor cu risc socio-educaţional realizată de Ministerul Fondurilor Europene cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, în colaborare cu Asociaţia Human Catalyst.

“În anul 2011, Programul “Şcoala după Şcoală”, unul dintre cele mai eficiente instrumente de combatere a abandonului şcolar, a fost inclus ca necesitate în Legea Naţională a Educaţiei. În acelaşi an, era reglementată prin Ordin de Ministru metodologia implementării programului în şcolile din România. (…) În septembrie 2016, după promisiuni repetate că va încerca să găsească soluţii, Ministerul Educaţiei încă omite să introducă în bugetul de stat o linie specială pentru acest program. Este al şaselea an şcolar în care legea nu se aplică, iar responsabilii din Ministerul Educaţiei refuză să ofere răspunsuri clare la întrebările legate de măsurile pe care le are în vedere pentru rezolvarea situaţiei”, a precizat asociaţia.
Pe de altă parte, Human Catalyst a atras atenţia asupra faptului că, sâmbătă, în atelierul de lucru al Comitetului Coaliţia Antisărăcie, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au anunţat intenţia de a include Programul “Şcoala după Şcoală” în bugetul de stat 2017, pentru un număr de 50 de şcoli.

“Actualmente, Programul SdS se aplică doar cu finanţare din partea părinţilor. Pe baza metodologiei SdS îmbunătăţite, pentru anul financiar 2017, adică din semestrul al doilea al anului şcolar, vom prevede la bugetul de stat al MENCS includerea SdS în cele 50 de şcoli care vor beneficia de masa caldă din această toamnă. Am avut deja o discuţie cu Ministerul de Finanţe în acest sens”, a precizat Monica Anisie, secretar de stat MENCS, în cadrul atelierului din 10 septembrie. AGERPRES