Andras Kiraly: “Concursul pentru directorii de şcoli este absolut necesar”

titularizare_1.jpgSecretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS) Andras Kiraly a declarat că în opinia sa concursul pentru ocuparea posturilor de directori ai unităţilor de învăţământ din România ”era absolut necesar”, întrucât din 2008 nu au mai fost organizate asemenea examene. Potrivit sursei citate, procedura de organizare a concursului este deschisă, până la această dată fiind depuse peste 1.300 de dosare, data limită de depunere a acestora fiind 2 octombrie.

”Se tot vorbeşte despre depolitizarea învăţământului. Acum cei care sunt doritori şi îndeplinesc condiţiile cerute au posibilitatea să se prezinte la concurs. Iar astfel vom avea într-adevăr experţi în managementul educaţional, vom avea profesioniştii doriţi. Sper ca condiţiile de înscriere să nu îi sperie, iar cei care se consideră capabili să se prezinte la concurs”, a spus Andras Kiraly.

Vorbind despre eventualitatea în care nu vor fi suficienţi candidaţi pentru ocuparea posturilor de directori ai celor circa 6.500 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, secretarul de stat a spus că aceasta este o problemă la care, în momentul de faţă, ministerul nu se gândeşte. ”După cum se ştie, una dintre condiţiile cerute celor care doresc să se înscrie la concurs este aceea de a face parte din Corpul de experţi în management educaţional. Or, în urma verificărilor efectuate de minister, s-a constat că în toate judeţele sunt aproape 25.000 de experţi în acest Corp, deci cred că se vor găsi candidaţi pentru toate posturile de directori. Totuşi, acolo unde nu se va prezenta nimeni, sau candidaţii nu vor îndeplini condiţiile impuse, cred că se va acorda o derogare de un an, până când se vor găsi candidaţi care să facă parte din acest Corp de experţi. Trebuie să se ştie însă că, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul concursurilor pentru inspectori generali şi inspectori generali adjuncţi, cei care nu au promovat concursul trebuie să ştie că nu vor mai putea conduce instituţia, fie că se prezintă, fie că nu. Sper însă că vor fi puţine situaţii de acest fel”, a conchis secretarul de stat Andras Kiraly. AGERPRES