Klaus Iohannis: “Acum e o perioadă bună pentru concursurile privind directorii în preuniversitar”

iohannis_discurs.jpgPreşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că “acum” este o perioadă bună să se organizeze concursurile pentru posturile de directori în învăţământul preuniversitar, susţinând că afirmaţiile potrivit cărora vara este cea mai bună perioadă pentru acestea ţin de “politicianism electoral”.

“Eu cred că acum este o perioadă bună (să se organizeze concursurile de directori – n.r.). Cei care lucrează în preuniversitar şi elevii ştiu foarte bine că peste vară nu se poate, fiindcă peste vară au loc toate examenele naţionale şi este Evaluarea Naţională la finalul clasei a VIII-a, este Bacul, sunt titularizările, transferările şi aşa mai departe”.

“Este imposibil să faci în prima parte a verii examen pentru directori, fiindcă directorii sunt prinşi în toate comisiile, iar în doua parte încep de la capăt, vine sesiunea de Bac de toamnă şi aşa mai departe. Mi se pare ciudat că sunt unii care chiar au avut funcţii în domeniu care afirmă că vara este o perioadă bună. Eu cred că o astfel de afirmaţie poate fi explicată doar printr-un politicianism electoralist”, a spus Iohannis, la Timişoara, la deschiderea noului an de învăţământ la Universitatea de Vest.

El a precizat că ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, i-a spus într-o discuţie informală despre intenţia ca în această perioadă să aibă loc concursurile de ocupare a posturilor de directori în învăţământul preuniversitar. “Mi-a spus despre această intenţie într-o discuţie informală, pentru că nu este treaba preşedintelui să fie de acord sau în dezacord cu procedura administrativă a unui ministru, dar ca şi persoană care are în continuare o afinitate spre sistemul preuniversitar mi s-a părut o idee foarte bună”, a arătat şeful statului.

Iohannis a subliniat că nu i se pare o idee foarte bună ca directorii să fie aleşi prin vot de către colectiv. “Ideea de a alege, în colectiv, dintre dascăli prin vot un director nu mi se pare o idee foarte bună. Dacă mergem un pic mai în profunzime vedem că aceste chestiuni nu se contrazic aşa de tare precum pare la prima vedere”, a afirmat şeful statului.

În opinia sa, “într-un fel” preselecţia se face de fapt în colectivul de dascăli. “Dacă urmărim un pic cine merge, cine se prezintă la concursul pentru directori o să vedem că în majoritatea cazurilor este o singură persoană. Această persoană când o întrebaţi – şi eu am avut pur întâmplător ocazia să pun această întrebare de multe ori – de ce aţi venit la concurs? Mulţi spun: Mi-au cerut colegii fiindcă au încredere în ce fac. Şi atunci înţelegeţi de ce spun că nu sunt o contradicţie. În multe colective există deja percepţia că o anumită persoană ar fi cea mai potrivită şi acea persoană merge, se prezintă la concurs şi atunci devine de regulă directorul unităţii respective. Există şi situaţia pe care o găsesc iarăşi bună când în colectiv sunt mai multe persoane dornice de afirmare şi atunci sunt doi sau trei candidaţi ceea ce permite sistemului, în speţă comisiei, să selecteze candidatul cel mai bun şi astfel se obţine un câştig pentru şcoală”, a completat preşedintele Iohannis. AGERPRES