Rectorul USV este nemulţumit de colaborarea cu autorităţile sucevene în privinţa cazării studenţilor

Rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava (USV), prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, şi-a declarat luni, cu ocazia deschiderii anului universitar, nemulţumirea în privinţa colaborării cu autorităţile locale pentru rezolvarea problemei cazării studenţilor. El a subliniat că deşi an de an creşte numărul de studenţi, nu s-a rezolvat problema cazării, în condiţiile în care s-a solicitat sprijin Primăriei Suceava.

”De aproape doi ani discutăm cu domnul primar şi cu consilierii locali despre preluarea în administrare a unui cămin utilizat într-o mică măsură pentru câteva cazuri sociale, dar hotărârea de Consiliu Local nu a fost dusă până acum la îndeplinire. Căminul respectiv este aproape în ruină, iar lucrările de reabilitare pe care ne propunem să le suportăm dintr-un credit bancar vor dura cel puţin un an. Nici documentaţia necesară, nici eliberarea imobilului nu e finalizată şi imobilul ar fi asigurat peste o sută de locuri de cazare. În aceste condiţii, am decis că trebuie să facem ceva cu propriile noastre forţe şi am demarat procedurile de evaluare şi negociere pentru achiziţionarea a două noi imobile din proximitatea USV. Sperăm să finalizăm cât mai repede procesul de achiziţie şi la sfârşitul acestui nou an universitar să putem dispune de cel puţin 120 de noi locuri de cazare. Finanţarea va fi, din nou, asigurată prin credite bancare”, a spus Popa.

Rectorul USV a subliniat că instituţia academică este una contributoare la bugetul de stat şi la bugetul local, iar în anul 2015 a virat bugetului de stat sume cumulate ce depăşesc cu peste 5 milioane de lei sumele primite pentru finanţarea învăţământului.

Popa a explicat că acest lucru a fost posibil datorită veniturilor proprii încasate de USV şi, în special, datorită contractelor cu finanţare nerambursabile atrase de cadrele didactice universitare sucevene, ce se ridică la aproximativ 50% din bugetul de 110 milioane de lei al USV. ”Aşadar, este bine de ştiut de către toată comunitatea suceveană că Universitatea ‘Ştefan cel Mare’ Suceava nu este un consumator al banului public, ci o instituţie care contribuie la bugetul de stat şi care, prin impozitele şi taxele plătite, asigură, într-o anumită măsură, şi salariile din cadrul autorităţilor locale şi regionale. Poate acest argument suplimentar, alături de toate celelalte imense avantaje ale existenţei unei universităţi puternice în Suceava, vor determina aleşii locali să pună nevoile universităţii mai sus în clasamentul propriilor priorităţi. În toţi aceşti ani post-revoluţionari, nu a existat nici un proiect semnificativ comun de dezvoltare în care Universitatea şi Primăria sau Consiliul Judeţean Suceava să fie parteneri. Mare păcat! Dacă existau, poate că oraşul s-ar fi dezvoltat la fel de frumos cum s-a dezvoltat şi Universitatea”, a concluzionat rectorul Valentin Popa. AGERPRES