Preşedintele CNATDCU a demisionat

barbu_viorel.jpgPreşedintele Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), Viorel Barbu, a demisionat din funcţie. “Am comunicat membrilor consiliului şi ministrului Educaţiei încă de aseară decizia mea”, a declarat Barbu. El a explicat că motivul principal al demisiei îl constituie faptul că, în urma amendamentelor adoptate luni de senatori la Legea educaţiei, CNATDCU va avea “un rol decorativ”, fiindu-i retrase toate prerogativele. “Consiliul a ajuns conform noii legi un organism decorativ. Practic, nu mai are nicio putere. Personal nu sunt dispus să pierd vremea”, a explicat Barbu.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat marţi că nu a luat încă legătura cu preşedintele CNATDCU, Viorel Barbu, care şi-a anunţat demisia din funcţie. “Am primit aseară (luni seară – n.r.) mai târziu un mesaj de la domnia sa, nu ştiu exact dacă e finală această hotărâre, urmează să verific în cursul zilei de astăzi. Am încercat să vorbesc prin telefon cu domnul academician Barbu, nu am reuşit deocamdată, deci nu vă pot spune că asta este decizia finală. Dacă decizia are legătură cu ceea ce s-a votat ieri la Senat, de asemenea urmează să discut cu domnia sa. Deocamdată ar fi doar speculativ”, a spus ministrul Educaţiei, la Palatul Parlamentului.

Întrebat ce părere are de modificările aduse de senatori Legii educaţiei, Dumitru a spus că nu sunt benefice în acest moment. “Într-adevăr, universităţile funcţionează după un regulament care întăreşte autonomia academică, dar şi răspunderea faţă de societate. Universităţile sunt cele care trebuie să judece şi să decidă dacă doctoratele sunt plagiate. În cazul nostru, trebuie să spun, din păcate, au fost mai multe situaţii în care universităţile nu au răspuns la critici sau la solicitări din partea unor instituţii sau a unor persoane care au pus în evidenţă, au solicitat valoarea unor doctorate. De aceea, cred că în România, deocamdată, o instituţie cum este CNATDCU îşi justifică existenţa, cu funcţionalitatea pe care o are în momentul de faţă. Cred că această modificare a legii nu este în momentul de faţă benefică pentru a însănătoşi mediul academic”, a menţionat ministrul. AGERPRES