Sorin Cîmpeanu: “Avem o scădere dramatică a numărului de studenţi, practic o înjumătăţire în ultimii ani”

campeanu_sorin3.jpgPreşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, a declarat că, în ultimii ani, în România se înregistrează o scădere “dramatică” a numărului de studenţi, arătând că ţara noastră este sub media europeană în privinţa absolvenţilor de învăţământ superior.

“În percepţia publică sunt prea mulţi studenţi, ceea ce este o aberaţie. Toată lumea îşi dă cu părerea la politica educaţională. Suntem mult sub media europeană. Avem ca ţintă asumată de România în parteneriat cu UE atingerea unui procent de 27,6% de absolvenţi de învăţământ superior în anul 2020. Din grupa de vârstă 30 – 34 ani suntem la 23%”.

“Avem o scădere dramatică a numărului de studenţi, practic o înjumătăţire în ultimii ani, dar noi ne facem că nu vedem că ţinta pe care ne-am propus-o pentru 2020 este practic imposibil de atins. Nu poţi să transformi dintr-o descreştere dramatică şi continuă într-o creştere în 2020. Este imposibil acest lucru, este un nonsens”, a afirmat Cîmpeanu, la Adunarea Generală a Uniunii Naţionale a Studenţilor din România. El a pledat pentru o creştere a finanţării pe Educaţie astfel încât în 2020 să se ajungă la 6% din PIB, adăugând că în România nu există o reglementare coerentă în domeniu.

Preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), Iordan Predescu, a spus, la rândul său, că în România sunt extrem de puţini studenţi. “Pare anormal că mass-media spune că avem prea mulţi studenţi. Eu spun că avem extrem de puţini studenţi şi că efortul financiar făcut de întreaga societate pentru a învăţa cât mai mulţi tineri la nivel superior pentru a face faţă cerinţelor pieţei muncii este pur şi simplu evident”, a arătat Predescu.

El a afirmat că, în prezent, studentul este altul decât cel tradiţional, de acum 20-30 de ani, şi acest lucru generează un alt timp de învăţământ, care trece de la cel centrat pe profesor la cel centrat pe student.

Uniunea Naţională a Studenţilor din România, care aniversează 10 ani de la înfiinţare, are peste 80 de organizaţii în 18 centre universitare. AGERPRES