Atelier “România identitară” la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău

univ_bc_identitar.jpgPe 15 octombrie, în Sala Mare a Bibliotecii Univeristății “Vasile Alecsandri” din Bacău a avut loc atelierul de lucru “Bunico, ce este șoimul patriei?”, eveniment defășurat în cadrul proiectului național “România identitară. Recuperarea memoriei istorice și a sentimentului identitar”, proiect coordonat de către Societatea Română de Psihanaliză.

Evenimentul organizat de Departamentul de Consiliere Profesională, prin doamna Prof.univ.dr. Venera Cojocariu, alături de invitații Claudiu Ganciu, psihanalist în formare, reprezentant al SRP, psihologul Anca Ganciu, reprezentantă a Asociației Enrique Pichon Riviere, Mioara Hușanu, reprezentantă a organizației “Cercetașii României” și-a propus să reconstruiască perioada/momentul istoric “Șoimii patriei” prin elemente vizuale, artistice și muzicale, elemente îmbinate armonios în cadrul unui dialog incitant și emoționant.

La această întâlnire au participat 57 persoane, dintre care cadre didactice, studenți ai Facultății de Științe, programul de studii P.I.P.P., studenți voluntari din cadrul D.C.P., precum și studenți din cadrul altor facultăți, care au reconstituit, cu succes, perioada din prisma unor rememorări emoționante. Retrăirea acestor momente a constituit totodată contextul pentru tânăra generație de conectare la momentele de dificultate și sacrificiile perioadei evocate, contribuind la consolidarea sentimentului de identitate națională și cultivarea respectului intergenerațional.

Concluzia care s-a conturat a fost aceea că, indiferent de dificultățile și rezistențele întâmpinate, latura creatoare a ființei umane a ajutat generațiile să identifice și să valorifice pârghiile emoțional-cognitive necesare adaptării la contextul acestei perioade, transformând rezistențele în ancore pentru creație în toate planurile.