Program postuniversitar anticorupţie, derulat în premieră la UBB Cluj-Napoca, în parteneriat cu ANI

ubb cluj.jpgUn program postuniversitar care are ca scop oferirea de informaţii din domeniul anticorupţiei funcţionarilor publici va fi derulat, în premieră pentru România, de Universitatea “Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca. Programul “Integritate Publică şi Politici Publice Anticorupţie” a fost lansat luni la Facultatea de Studii Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC), în prezenţa preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate, Bogdan Stan. Programul urmăreşte creşterea nivelului de educare în rândul unor anumite grupuri de persoane – funcţionari publici, profesori, studenţi, cu scopul prevenirii conflictelor de interese în administraţia publică.

Preşedintele ANI, Bogdan Stan, a declarat că a observat, în ultimii ani, un nivel scăzut al cunoaşterii legislaţiei în rândul funcţionarilor publici şi tocmai acesta a fost motivul pentru care a acceptat parteneriatul cu FSPAC pentru derularea programului. “Program postuniversitar ‘Integritate Publică şi Politici Publice Anticorupţie’ din România este un program pilot. Am constatat că trebuie să dinamizăm latura educaţională, având în vedere că dosarele investigate de ANI se înmulţesc an de an şi trebuie să dezvoltăm instrumente de prevenire şi educare a persoanelor interesate. Simpla sancţionare a incidentelor de integritate nu este de ajuns şi nu este eficientă. Numărul dosarelor creşte, iar nivelul de cunoştinţe despre integritate în administraţia publică este scăzut. Încercăm să formăm viitoarele generaţii de funcţionari publici care să ocupe funcţii publice prin însuşirea criteriilor de integritate, vrem să prevenim conflictele de interese în administraţia publică”, a spus Stan.

Astfel, experţi din cadrul ANI vor împărtăşi cursanţilor din experienţa lor acumulată în timpul analizării dosarelor care privesc probleme de incompatibilitate, informaţiile acestea venind în sprijinul celor teoretice, care vor viza fixarea cunoştinţelor referitoare la legislaţie. Preşedintele ANI a mai spus că speră ca programul acesta postuniversitar să fie extins şi la alte universităţi din ţară.

La rândul său, decanul FSPAC, Călin Hinţea, a declarat că doreşte ca facultatea să îşi exercite rolul de răspândire a cunoaşterii şi dincolo de tradiţionala acţiune de pregătire a studenţilor şi să se adreseze şi altor membri ai comunităţii. “Vrem să ajutăm sectorul public să îşi îmbunătăţească abilităţile, cunoştinţele şi începem un program de integritate, în urma semnării unui parteneriat cu ANI. Programul este dedicat funcţionarilor din sectorul public, din primării, consilii judeţene, dar şi din cabinete parlamentare, şi este construit special pentru a le da cunoştinţele necesare în această zonă”, a spus Hinţea.
Cursurile vor dura 6 luni şi vor avea loc la fiecare sfârşit de săptămână. La aceste cursuri sunt înscrise 16 persoane – funcţionari publici din mai multe judeţe ale Transilvaniei. AGERPRES