Colegiul Tehnic de Transporturi și Construcții Iaşi, partener într-un proiect european alături de alte 4 licee din Europa

col_transporturi_iasi.jpgPrimăria Iaşi a fost gazdă pentru câteva zeci de elevi din patru ţări europene. Aceştia au venit la Iaşi graţie proiectului „The fight against drugs addiction: Developing social consciousness in schools against drug addiction”, care este finanţat prin intermediul programului Erasmus+ şi derulat în România de Colegiul Tehnic de Transporturi și Construcții Iaşi. Gazda tinerilor a fost viceprimarul Gabriel Harabagiu, care le-a urat bun venit şi le-a vorbit despre modul în care municipalitatea susţine actul educaţional la nivel local.

Perioada în care se desfăşoară activitățile proiectului este 1.09.2015 – 31.08.2017, valoarea proiectului fiind de 51.000 de euro. Partenerii de proiect sunt Namık Kemal Secondary School – Turcia (coordonator), Istituto D’istruzione Superiore „Paolo Baffi” Italia, 1 Epal Kavalas – Grecia şi Zespol Szkol Spolecznych – Polonia.

„În ianuarie a avut loc prima deplasare cu elevii din cadrul activităților transnaționale de învățare, predare si formare, în Italia. În aprilie a fost a doua deplasare, în Grecia, iar a treia are loc săptămâna aceasta, la Iaşi. Astăzi avem 47 de elevi din celelalte ţări participante la proiect, la care se adaugă cei de la colegiul nostru. De la debutul proiectului şi până în prezent în școală s-au desfășurat activități de informare a elevilor cu privire la drogurile legale și ilegale din țara noastră, efectele negative pe care le au, precum și modalități de combatere a dependenței de droguri. De asemenea, s-au organizat concursuri cu desene cu mesaje antidrog, s-a realizat o expoziție cu lucrările elevilor și un panou al proiectului pentru informarea elevilor”, a declarat profesoara Anca Eugentina Roznovan, coordonator al proiectului în România.

Obiectivul principal al proiectului este lupta împotriva dependenței de droguri, conştientizarea şi implicarea elevilor în activități de prevenire a consumului de droguri, în scopul întăririi influenţei factorilor de protecţie, al reducerii influenţelor factorilor de risc si adoptării unui stil de viaţă sănătos, fără tutun, alcool şi droguri. Urmărim creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a elevilor în vederea neînceperii sau întârzierii debutului consumului de droguri, inclusiv tutun, alcool şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, evitării transformării consumului experimental şi ocazional în consum regulat, respectiv pe dezvoltarea unor atitudini şi practici de viaţă sănătoasă precum şi promovarea modalităţilor sănătoase de petrecere a timpului liber, ca alternativă la consumul de droguri.