Proiect de prevenire a consumului de droguri în 47 de licee din ţară

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) va implementa, pe parcursul anului viitor, în 47 de licee din ţară, proiectul “EDUCool”, care urmăreşte prevenirea consumului de droguri, de tutun, alcool şi noi substanţe psihoactive (NSP).

“EDUCool” vizează informarea elevilor de liceu cu privire la uzul şi abuzul de substanţe nocive, precum şi dezvoltarea abilităţilor sociale ale acestora, prin accentuarea relaţiilor între egali, autocontrolul, dezvoltarea abilităţilor de a face faţă unor situaţii dificile, a celor de refuz şi de rezistenţă la presiunea grupului, precum şi stimularea comportamentelor prosociale şi consolidarea unor deprinderi de viaţă sănătoasă, a informat ANA prin intermediul unui comunicat.

Specialiştii ANA doresc creşterea nivelului de informare, educare şi sensibilizare faţă de efectele consumului de droguri în rândul elevilor de clasa a IX-a din 47 de unităţi de învăţământ din întreaga ţară, prin crearea unei reţele de prevenire de tip educaţie între egali. Un alt obiectiv este orientarea elevilor către activităţi artistice de petrecere a timpului liber şi de promovare a unui stil de viaţă sănătos, prin crearea a 47 de Cluburi EDUCool în cadrul unităţilor de învăţământ beneficiare. O altă măsură va fi creşterea influenţei factorilor de protecţie faţă de consumul de droguri prin informarea familiilor elevilor.

“Vor beneficia de activităţile derulate în proiect 470 de elevi ‘educatori între egali’, 188 cadre didactice formate în domeniul prevenirii consumului de droguri, cel puţin 5.875 de elevi din clasele a IX-a de la nivel naţional, precum şi minim 4.700 de elevi beneficiari ai cluburilor EDUCool”, a informat ANA.

Proiectul corespunde activităţii 1.5 din Planul de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale antidrog 2013-2016, respectiv măsurii 4 din anexa 1/Subprogramul I, Prevenirea consumului de droguri, inclusiv tutun, alcool şi substanţe noi cu efecte psihoactive în populaţia şcolară. Totodată, elaborarea şi implementarea proiectului sunt subsumate prevederilor H.G. nr. 684/2015 pentru aprobarea Programului Naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2015-2018. AGERPRES