Academicianul Nicolae Manolescu a devenit Doctor Honoris Causa al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău

univ_bc_manolescu.jpgUniversitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău i-a decernat criticului literar academician Nicolae Manolescu titlul de Doctor Honoris Causa, în cadrul unei ceremonii găzduite de Aula Magna a instituţiei de învăţământ superior din Bacău. Conform documentului înmânat laureatului, Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău i-a acordat acest titlu “în semn de preţuire pentru întreaga activitate didactică şi ştiinţifică, pentru merite deosebite în dezvoltarea învăţământului superior şi cercetării ştiinţifice şi pentru contribuţia adusă dezvoltării culturii româneşti”.

“Domnul academician Nicolae Manolescu nu este numai una dintre vocile de mare prestigiu şi autoritate în critica şi istoria noastră literară, ci şi o personalitate culturală europeană. Una complexă, manifestată prin preocupările de critic şi istoric literar, eseist, memorialist, om politic, diplomat, un mare profesor. Nu putem concepe istoria literaturii române în ansamblul ei fără aportul său. Alături de ceilalţi mari critici, Titulescu, Lovinescu, Călinescu a impus canonul în literatura română,”, a punctat prof. univ. dr. Vasile Spiridon, cel care a prezentat Laudatio în cadrul evenimentului.
În acelaşi context, el a precizat că “profesorul Manolescu nu este deloc străin acestui spaţiu băcăuan”. “Contribuţia lui Nicolae Manolescu la viaţa intelectuală a Bacăului s-a concretizat prin participarea la manifestări literare şi prin colaborările consistente şi de durată pe care le-a avut cu presa culturală locală. Timp de 30 de ani a fost un ,,motor’ puternic în derularea evenimentului Zilele ‘G.Călinescu de la Oneşti’, dar şi la ‘Zilele Revistei Ateneu’, iar anul 1989, 22 decembrie, l-a găsit chiar în Bacău, unde venise la tipografia ce urma să-i scoată de sub tipar cartea ‘Istoria critica a literaturii române'”, a precizat prof. univ. Vasile Spiridon.

Acesta a mai subliniat că multe dintre cadrele didactice ale Facultăţii de Litere din Universitatea băcăuană i-au fost studenţi şi îşi continuă încă, sub diferite forme, colaborarea cu el în cadrul Uniunii Scriitorilor, ca membri ai acesteia, în juriile unor concursuri naţionale de creaţie literară ori în alte circumstanţe academice, editoriale şi culturale.

“E onorant pentru mine să primesc acest titlu într-un oraş în care m-am simţit bine întodeauna. Mă leagă de Bacău numai lucruri frumoase. Am fost de foarte multe ori pe aici, în diferite întâlniri. Tot aici am aflat că vine peste noi şi Revoluţia, în 1989.(…) Titlul contează foarte mult, pentru că legătura mea cu Bacăul are şi o valenţă sufletească, sentimentală. Exact aceasta este. Mulţumesc universităţii din Bacău pentru această distincţie care mă obligă să fiu şi mai aproape de mediul universitar şi cel literar băcăuan”, a spus Nicolae Manolescu.

Membru al Academiei Române, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, fost ambasador al României la UNESCO, Nicolae Manolescu este profesor emerit al Universităţii din Bucureşti, decorat cu ‘Ordinul Serviciul Credincios în rang de Mare Cruce’, cu ‘Ordinul Steaua României în rang de Mare Cruce’, cea mai înaltă distincţie a statului român şi cu medalia şi titlul ‘Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres’, din partea Ministerului Educaţiei Naţionale, Învăţământului Superior şi Cercetării din Franţa.
Nicolae Manolescu a obţinut toate premiile naţionale posibile în domeniul literaturii: cel al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, al Uniunii Scriitorilor din România, al Academiei Române, al Asociaţiei Editorilor, al multor reviste culturale, al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România, precum şi Premiul ‘Anonimul’.

“O parte dintre cele 40 de cărţi scrise de Nicolae Manolescu sunt repere de primă importanţă în bibliografiile de specialitate ale studenţilor filologi”, a menţionat prof. universitar Constantin Călin. AGERPRES