Diseminarea proiectului IN2RURAL, implementat de Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău, la Colegiul Tehnic “N.V. Karpen”

univ_bc_karpen.jpgColegiul Tehnic “N.V. Karpen” din Bacău a găzduit seminarul “Dezvoltarea rurală prin energie regenerabilă”, care a avut drept scop diseminarea rezultatelor ultimului an de muncă din cadrul proiectului IN2RURAL – Innovative practices in renovable energies to improve rural employability (Practici inovative în domeniul energiilor regenerabile pentru creşterea angajării în mediul rural) implentat de Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău.

În calitatea sa de partener al Universității în cadrul acestui proiect, Colegiul Tehnic “N.V. Karpen” din Bacău și-a asumat misiunea de promotor a energiilor regenerabile pentru dezvoltarea rurală.

În deschidere, Conf. univ. dr. Liliana Topliceanu a prezentat participanţilor obiectivele proiectului și a marcat etapa curentă a acestuia. Şef lucrări dr. Gabriel Puiu a adus în discuție instrumentele moderne de învățare, platform on-line găzduită de Uninversitatea Karoly Robert din Ungaria, unde sunt postate cursurile de energie regenerabilă eoliană, fotovoltaică și biomasă, precum și secțiunea de forum, prin intermediul căreia studenții pot face schimb de opinii și informații. Etapa următoare, poate și cea mai interesantă, presupune realizarea unor studii de caz, pliate pe nevoile locale ale unor comunități rurale din Romania, Ungaria și Spania, sub coordonarea General Electric, Geolin și Heliotec, de asemenea, parteneri în cadrul proiectui.

Doctorandul Gabriel Nastase de la Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava a vorbit despre realitatea augmentată, ca modalitate de informare și promovare a comunităților rurale și a valorilor înglobate de acestea.

În incheiere, prof. Adrian Frunză a subliniat necesitatea instruirii permanente pentru a putea face față provocărilor actuale, în sensul dezvoltării locale, în accord cu tradiția, dar și cu nevoia de confort, pliată pe facilitățile oferite de tehnologia aflată mereu în schimbare.