Cele mai bune universităţi din România au fost premiate de Societatea Academică Română

univ_cuza_is_mareUniversitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi conduce într-un clasament bazat pe meritocraţia universităţilor din România realizat de Societatea Academică Română (SAR), în cadrul unui studiu prezentat la sediul Băncii Naţionale a României.

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a primit cele mai multe citate – 394, în aceste clasament, pe locul 2 a ieşit Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ – cu 357 de citate, la polul opus aflându-se Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad – cu cinci citate pe cap de îndrumător, Universitatea “Eftimie Murgu” din Reşiţa şi altele, a arătat preşedintele SAR, Alina Mungiu-Pippidi.
Ea a prezentat, rezultatele evaluării universităţilor publice din perspectiva integrităţii academice şi a performanţei universitare. “Corespondenţa dintre scorurile de integritate şi performanţă este destul de bună, având în vedere ponderea mare acordată existenţei regulilor formale din chestionarul de integritate, care poate reduce diferenţa dintre universităţile corupte şi cele mai puţin corupte. Acest motiv justifică adăugarea scorului de meritocraţie – media citărilor, deoarece o universitate impostoare nu are cum să aibă multe citate, care nu pot fi controlate, nici chiar cu multe autocitate”, a spus Mungiu-Pippidi.
Într-un top care corelează elementele de meritocraţie şi integritate, au fost evaluate cu patru stele şase universităţi – UMF “Iuliu Haţeganu” din Cluj-Napoca, Universitatea “Petru Maior” din Târgu-Mureş, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea din Bucureşti, Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi UMF Târgu-Mureş. Cele şase universităţi au primit plachete de onoare în cadrul evenimentului.
Concluziile studiului arată că în România nu există universităţi impecabile iar universităţile cele mai bune din contextul românesc au patru stele, însă nu ar fi putut obţine cinci stele nici cu cel mai favorabil benchmark. De asemenea, există foarte puţine şcoli doctorale care pot pune la dispoziţia unui tânăr talentat condiţii decente pentru urmarea unui doctorat.
Au fost evaluate 48 de universităţi publice în ceea ce priveşte transparenţa şi corectitudinea administrativă, corectitudinea academică, calitatea guvernanţei, managementul financiar şi performanţa academică.
Au fost urmărite aspecte precum cazurile de plagiat, nepotismul, concursurile trucate, presiunile asupra studenţilor, averile rectorilor, politizarea etc. De asemenea, a fost realizată şi evaluarea şcolilor doctorale în baza numărului de citări al coordonatorilor de doctorat din fiecare universitate. În urma acestor analize au fost realizate Topul integrităţii universităţilor şi Topul performanţei academice pentru fiecare ramură de ştiinţă.
Evenimentul a fost organizat de Societatea Academică din România, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi Federaţia Studenţilor din Elveţia. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *