FEN ameninta cu actiuni de protest

Federatia Educatiei Nationale a “somat” Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) si Guvernul sa inceapa de urgenta negocierile privind salarizarea pentru anul 2008.
Potrivit sursei citate, “tergiversarea discutiilor” de catre MECT si Guvern ar putea duce la actiuni de protest spontane ale cadrelor didactice. “Cu toate ca avem foarte multe nemultumiri, nu am dorit sa afectam in nici un fel prima zi de scoala. Guvernul continua sa duca aceeasi politica distructiva a invatamantului si nu doreste in nici un fel sa se aseze la masa tratativelor. Ii somam ca in cel mult o saptamana sa inceapa negocierile, altfel nu vom mai fi raspunzatori in nici un fel de actiunile personalului din scoli. In conditiile actuale, in care, pe langa salariile mici, s-au creat si unele discriminari intre angajati, un protest si chiar o greva generala pot izbucni in orice moment” – a declarat presedintele FEN, Catalin Croitoru.

Reprezentantii FEN acuza MECT de lipsa unui contract colectiv de munca incheiat la nivel de ramura. “Lipsa acestui contract ne da dreptul sa organizam actiuni de protest in orice moment, fara nici o constrangere. Ar fi pacat ca la o saptamana sau doua de la deschiderea anului scolar sa punem din nou lacatele pe usile unitatilor de invatamant” – a adaugat Croitoru.

FEN a cerut la inceputul lunii august demararea discutiilor pentru stabilirea cresterilor salariale din 2008 si pentru rezolvarea celor doua probleme legate de salarizarea personalului din invatamant. In primul rand, este vorba despre legea care prevede majorarea salariilor cu 10% peste procentul stabilit de Executiv doar pentru personalul didactic din invatamantul preuniversitar cu gradul didactic I, care, in opinia sindicalistilor, “creeaza discriminari”.

A doua problema pe care FEN o reclama este legata de norma didactica de predare pentru educatoare, invatatori si institutori stabilita la 18 ore. “Legea pentru modificarea Statutului personalului didactic, adoptata de Parlament si contestata la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) de Guvern, venea sa repare o nedreptate facuta acestor categorii de personal. Insa, prin decizia CCR, motivata nu de netemeinicia argumentatiei care a stat la baza elaborarii sale (eliminarea unei discriminari intre salariati), ci prin faptul ca legea nu indica sursele de finantare necesare aplicarii ei, aceasta lege nu se mai poate aplica” – sustin sindicalistii, potrivit comunicatului citat.