Rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, Cetatean de Onoare al judetului Caras-Severin

Consilierii judeteni au decis sa-i acorde rectorului Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Nicolae Bocsan, titlul de Cetatean de Onoare al judetului Caras-Severin.
Argumentele consilierilor au fost ca, prin eforturi sustinute, Nicolae Bocsan a inclus Banatul in mari proiecte, cum este cel privind trecutul bisericesc, monografiile diferitelor eparhii ortodoxe, catolice, greco-catolice, aflate aproape de finalizare. Diploma de Cetatean de Onoare ii va fi inmanata in cadrul unei ceremonii festive, a carui data va fi stabilita in perioada urmatoare.

Nicolae Bocsan s-a nascut in 24 septembrie 1947, in orasul Bocsa, din judetul Caras-Severin, localitate in care a urmat si cursurile gimnaziale si liceale. Doctor in istorie, el este, printre altele, si fondatorul si primul director al Institutului de Studii Transilvane din Cluj. Totodata, Bocsan este singurul cercetator stiintific din tara caruia Academia Romana i-a decernat atat premiul “Nicolae Balcescu”, cat si premiul “Gheorghe Baritiu”. Nicolae Bocsan a scris aproximativ 300 de lucrari, studii si articole, publicate in reviste de specialitate din tara si din strainatate si se bucura de recunoastere din partea comunitatii stiintifice ca fiind initiatorul unor proiecte banatene de anvergura. A indrumat zeci de teze de doctorat despre istoria Banatului.