Plan de actiuni al noii conduceri a Universitatii Oradea

Noua conducere a Universitatii din Oradea este hotarata sa aduca in noul an un salt calitativ vizibil al institutiei, prin mai multe actiuni si “obiective indraznete” care sa confere o structura manageriala dinamica si competenta, in indeplinirea obiectivelor de calitate propuse, a declarat rectorul Cornel Antal.
Impactul schimbarilor la nivel de conducere din ultimele luni si al calificativului de “incredere limitata” acordate de catre Consiliul ARACIS, nu va demobliza noua conducere ci, din contra, ii obliga sa demonstreze “caracterul conjunctural al imaginii confuze a institutiei”, a dat asigurari Cornel Antal, intr-o conferinta de presa. Totodata, in noul an universitar, reprezentantii noii conduceri sunt hotarati sa elimine disfunctionalitatile manageriale, minusurile din continutul si dotarea unor programe de studii cu probleme, precum si lipsa comunicarii si transparentei in raporturile cu structurile componente, cadrele didactice, studentii si opinia publica, a mai spus el.

Planul de actiuni elaborat pe baza constatarilor inscrise in Raportul de Evaluare Externa al ARACIS, din 16-18 mai, adoptat de catre Senatul Universitatii din Oradea in 17 septembrie, prevede, in primul rand, evaluarea patrimoniului universitatii, pentru a putea asigura gestiunea spatiilor de invatamant, de cercetare si a celor socio-culturale, in asa fel incat sa asigure celor 25.028 de studenti inscrisi in anul universitar 2007/2008 conditii de pregatire in conformitate cu standardele de calitate.

Pentru studentii nerezidenti in Oradea sunt pregatite 1.200 de locuri in caminele universitatii si aproape 200 locuri in doua camine inchiriate. De asemenea, a inceput procesul de restructurare a universitatii, in vederea eliminarii cheltuielilor nejustificate si a paralelismelor. In acest context, vor fi evaluate toate programele de studii, nu numai cele care au facut obiectul controlului ARACIS, iar cele cu viabilitate indoielnica vor fi puse in conservare.
Noul an universitar va sta si sub semnul innoirii structurilor de conducere la toate nivelele (alegeri generale la catedre, departamente, facultati, universitate). Procesul de cuantificare a rezultatelor activitatii de cercetare a celor 1.282 de cadre didactice titulare ale universitatii si a structurilor de cercetare va fi accelerat, potrivit intentiei noii conduceri, orientand alocatiile bugetare si extrabugetare catre activitatile de cercetare de impact, pentru o mai buna clasare a universitatii in ierarhia cercetarii nationale si internationale.

Potrivit lui Antal, in promovarea cadrelor didactice in posturi, componenta cercetarii va capata o pondere foarte mare. In acest sens, se va crea o baza de date transparenta, care sa fie oglinda eforturilor de cercetare a fiecarui cadru didactic. Nu in cele din urma, afirma rectorul, s-au facut pasi importanti in deschiderea institutiei catre administratia publica, mediul economic din judet, societatea civila si, nu in ultimul rand, catre opinia publica. “Le solicitam parintilor si opiniei publice un moratoriu de incredere de cel putin un semestru, pentru a putea sa aratam ca vrem si ca reusim sa ne indreptam catre tinta propusa si asteptata”, a conchis rectorul Antal.