Traian Basescu: “Sistemul universitar trebuie sa formeze oameni care sa se implice in societate, care sa aiba curajul sa spuna nu fraudei si coruptiei”

Sistemul de invatamant universitar nu trebuie sa pregateasca doar teoreticieni, ci trebuie sa formeze oameni care sa se implice in societate, iar puterea exemplului personal al profesorilor si refuzul imoralitatii din educatie dau sens angajarii publice a tinerilor, a declarat luni presedintele Traian Basescu, care a participat la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi la festivitatea de deschidere a anului universitar 2007-2008.
“Cine refuza frauda si coruptia la 18 ani o va refuza si la 38 si la 58 de ani. Viitorii decidenti politici, viitorii economisti sau juristi, viitorii oameni de afaceri trebuie sa aiba curajul de a spune acum NU. Aveti curajul sa spuneti NU unor practici ilicite, aveti curajul sa spuneti NU imposturii si furtului! Asumati-va acest rol in societate, dragi studenti”, le-a transmis presedintele studentilor.

Seful statului a criticat unele practici din sistemul universitar, referindu-se la obtinerea diplomelor de licenta contra cost, la mita pentru note mari la examene, sau la plagiatul in cazul lucrarilor de diploma. “Universitatea inseamna verticalitate, solidaritate, corectitudine si NU mita, furt sau minciuna. Or, din nefericire, scoala romaneasca sufera din pricina acestor tare. Plagiatul practicat de unii studenti, ca si de unii profesori, cumpararea lucrarilor de licenta, mita pentru promovarea examenelor sunt practici care caracterizeaza, din nefericire, o parte din invatamantul universitar romanesc. Elevul si studentul roman invata uneori ca plata, si nu invatatura, este solutia pentru obtinerea unei diplome”, a aratat Traian Basescu, care le-a spus studentilor ca de ei depinde sa schimbe lucrurile.

Totodata, seful statului le-a amintit tinerilor ca au sansa de a se forma intr-o societate europeana, ca sunt generatia europeana a Romaniei. “Dumneavoastra, tinerii studenti, aveti o sansa pe care generatia mea nu a avut-o. Aveti sansa de a va trai intreaga maturitate intr-o societate europeana, intr-o lume deschisa si corecta. Asta e Europa. Nu e o idee abstracta. Europa sunteti dumneavoastra, iar schimbarea trebuie sa vina de la generatia europeana. Pentru ca aceasta schimbare sa fie posibila, noi, cei mai mai in varsta, trebuie sa fim, de buna seama, alaturi de aceasta generatie. Trebuie sa facem, chiar daca mai tarziu, ceea ce n-am facut in anii scursi de la Revolutie incoace”, a spus Traian Basescu.

Desi tinerii romani sunt dotati intelectual, ambitiosi si dornici sa invete, cu toate acestea, a remarcat presedintele, sistemul educational romanesc ramane in mare parte prizonierul “vechilor retete” si este vizibila lipsa de coerenta atat la nivelul organizarii, cat si la nivelul exigentelor. Traian Basescu le-a recomandat studentilor si profesorilor sa adopte modelele europene de invatamant, prin implicare si prin dezvoltarea de proiecte pentru care sa obtina finantare.

“Gandirea ancorata in trecut, lipsa fondurilor si a resurselor moderne de predare sunt doar cateva dintre motivele care explica absenta unor rezultate notabile ale invatamantului universitar din anii de dupa Revolutie. Dar ceea ce trebuie inteles este ca asezamintele universitare trebuie sa actioneze la fel cum fac celelalte universitati europene. Le spun foarte deschis studentilor: nu numai ca puteti, dar eu cred ca si trebuie sa va cereti dreptul la o educatie de calitate si la o pregatire la standarde europene, care sa va asocieze profesorilor si cercetatorilor in proiecte intelectuale de mare anvergura”, a afirmat seful statului.

Pe de alta parte, presedintele Basescu a accentuat ca toate eforturile pentru imbunatatirea calitatii educatiei pot ramane fara efect atata timp cat educatia nationala nu se va racorda la exigentele economiei si nu va incuraja un spatiu al competitiei interuniversitare si intrauniversitare.

“Trebuie sa intelegem si sa ne asumam de-acum statutul nostru de tara europeana. Invatamantul romanesc nu este si nu trebuie sa fie un furnizor de forta de munca necalificata pentru tarile europene, ci un spatiu al formarii unor persoane competente, capabile sa concureze cu alti absolventi din celelalte Universitati ale lumii”, a subliniat presedintele.

Traian Basescu a amintit ca a instituit o comisie prezidentiala care a pus un diagnostic actualului sistem de educatie si a lansat o serie de solutii pentru modernizarea acestuia. Este vorba despre pactul pentru educatie, care va trebui sa cuprinda cateva elemente precum: calendarul de modernizare a educatiei 2008-2013, alocarea a minim de 6% din PIB pentru educatie, educatie scolara obligatorie de zece ani si de acces neingradit la educatie gratuita de 13 ani, descentralizarea financiara, definirea politicii de resurse umane si adaptarea curriculumului in functie de nevoile specifice fiecarei comunitati, diferentierea principiului finantarii educatiei in functie de nivelul acesteia, definirea unor zone de educatie prioritara, pentru a depasi decalajul care separa mediul rural de cel urban sau diferite categorii de cetateni romani.

Importanta este si adoptarea unei carte a drepturilor si libertatilor educatiei cu scopul principal de a aseza elevul sau studentul in centrul educatiei.