Deputatii retrimit la comisia de specialitate propunerile PC de modificare a Legii invatamantului

Deputatii au retrimis la comisia de specialitate, doua propuneri legislative referitoare la modificarea Legii invatamantului, precum si a celei referitoare la statutul cadrelor didactice.
Totodata, deputatii au aprobat prelungirea termenului constitutional de dezbatere a celor doua propuneri de la 45 de zile, la 60 de zile.

Propunerile de modificare a Legii invatamantului apartin unor deputati si senatori ai Partidului Conservator si refera la modul in care urmeaza sa se desfasoare procesul de invatare a limbii romane de catre copiii din randul minoritatilor nationale din Romania. Propunerea vizeaza ca ultimul an de invatamant prescolar sa devina an pregatitor pentru invatarea limbii romane. De asemenea, conservatorii propun ca manualele de limba romana sa fie aceleasi pentru totii elevii, indiferent de etnia de care apartin.
Modificarile propuse pentru statutul personalului didactic se refera la acordarea unor sporuri salariale – echivalente cu salariul mediu brut pe economie – cadrelor didactice care predau in localitatile in care cetatenii de etnie romana sunt minoritari.

Deputatul UDMR, Marton Arpad, a solicitat in plenul Camerei Deputatilor retrimiterea la comisie a celor doua propuneri legislative, subliniind ca “a fost un consens in Biroul Permanent” fata de aceasta problema.

Presedintele Comisiei de invatamant, Olguta Vasilescu, a declarat ca si comisia sustine amanarea si rediscutarea acestor propuneri, intrucat “nu a existat timpul disponibil pentru a ajunge sa facem si un raport”.

“Pe de alta parte, vreau sa rog Biroul Permanent sa dea dovada de aceeasi solicitudine si atunci cand vine vorba de proiectele de lege ale Comisiei de invatamant, cu atat mai mult, cu cat saptamanal, o zi, este blocata cu statutul minoritatilor si, din aceasta cauza nu avem timp sa terminam proiectele de lege. Nu avansam nici cu statutul minoritatilor, pentru ca nu este vointa politica, dar pe de alta parte, nu avansam nici cu proiectele pe care le avem in comisie, iar activitatea noastra este practic aproape blocata”, a subliniat Olguta Vasilescu.