Proiect pentru inlaturarea coruptiei din invatamantul superior

Un proiect ce are drept scop inlaturarea coruptiei in universitati a fost lansat de Societatea Academica din Romania.
Proiectul se numeste “Coalitia pentru Universitati Curate” (CUC) si propune alcatuirea unei liste de “rele practici” din invatamantul superior, constituirea, in interiorul fiecarei universitati, a unui grup de monitorizare a acestor practici, invitarea departamentelor, facultatilor si universitatilor sa semneze un contract cu CUC privitor la monitorizarea si eliminarea “relelor practici”, precum si alcatuirea unui top al facultatilor din Romania pe criterii de integritate academica.

Presedintele SAR, Alina Mungiu-Pippidi, a apreciat ca universitatile din Romania se confrunta cu problema coruptiei, adaugand ca multi studenti isi cumpara lucrarile de licenta de pe internet si isi iau examenul fara ca profesorii sa ”remarce” acest delict. Relele practici includ nepotismul, lipsa de transparenta a exercitiului bugetar, precum si sesizari ale studentilor, cum ar fi mita la cazare, la examene sau plagiatul, a sustinut ea.

Mungiu-Pippidi a explicat ca echipele de monitori din facultati vor incheia contracte, privitoare la eliminarea “relelor practici”, cu decanii, care vor subscrie la acest proiect, ea subliniind ca reformarea sistemului prin adoptarea de legi noi nu este suficienta pentru o reforma adecvata.

“Exista reformatori care cred ca vor da legi noi si universitatile se vor schimba peste noapte. Noi nu-i descurajam pe cei care vor sa dea legi noi, dar parerea noastra este ca oamenii sunt cei care conteaza, iar daca un sistem este prost si exista clici mafiote in universitati care il controleaza, indiferent ce legi vei da, aceste clici vor reusi sa-l transforme in avantajul lor. Am vazut, in ultimii trei ani, masuri foarte reformiste promovate de domnul Miclea care au devenit niste instrumente aberante in mainile unor rectori care le-au folosit contra colegilor lor”, a spus Mungiu-Pippidi.

Totodata, ea a afirmat ca proiectul isi propune sa-i informeze pe studenti, ajutandu-i, in acest fel, sa-si aleaga o facultate “curata”. Un top al universitatilor integre va fi publicat pe internet.

Primele rezultate ale proiectului vor fi prezentate la sfarsitul anului universitar 2007-2008. Pentru inceput, vor fi monitorizate universitatile de stat care isi vor da acordul, urmand ca proiectul sa fie extins in invatamantul privat.
Prezent la conferinta de lansare a proiectului, Andrei Plesu, fondator al Colegiului Noua Europa, a apreciat ca sistemul educatiei a ajuns “sleampat”, haotic, incoerent si arbitrar

“Exista probleme la nivelul profesorilor, exista profesori merituosi care sunt prost platiti, exista profesori nemerituosi care sunt profesori, exista studenti merituosi care nu au instructia pe care merita sa o aiba si exista studenti nemerituosi care capata, pe alte cai, titluri si facilitati nemeritate”, a sintetizat Plesu.

Andrei Plesu si-a exprimat indignarea fata de “monopolul” din universitati, argumentand ca multi tineri cu doctorate in strainatate nu sunt acceptati ca asistenti in institutii, si a criticat obtinerea facila a diplomelor de doctorat.
“Am participat la examene de doctorat in care luau titlul cu zecile, cu sutele, oameni care nu parcursesera inca etapa studenteasca. Lucrul acesta este inadmisibil. Cand stii cum arata un doctorat in strainatate, ce munca implica din partea candidatului si ce filtru extrem de riguros se pune in fata aspirantilor, nu poti decat sa te crucesti ca, in Romania, doctoratul a revenit la conditia de dinainte, in care trebuia luat ca un fel de insigna de parcurs”, a spus Andrei Plesu.

Grupul de initiativa al CUC este format din Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, Asociatia Ad Astra, Asociatia FAR, Asociatia Pro Democratia, Asociatia Profesionala pentru Educatie si Cercetare EduCer din Romania, Centrul Euroregional pentru Democratie, Centrul pentru Jurnalism Independent, Colegiul Noua Europa, Grupul pentru Dialog Social, Grupul pentru Reforma Universitara, Societatea Academica din Romania, Societatea Romana de Stiinte Politice si Solidaritatea Universitara.