FEN: “Ministerul minimalizeaza sentinta privind salariul minim”

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) a incercat sa minimalizeze importanta si implicatiile sentintei pronuntate de Curtea de Apel privind salariul minim de 880 lei pentru profesorii cu studii superioare, informeaza un comunicat al Federatiei Educatiei Nationale (FEN).
Alexandra Ichim, consilier juridic al FEN, a precizat ca instanta a admis actiunea formulata de federatie, obligand institutiile sa inceapa deschiderea negocierilor pentru stabilirea fondurilor necesare asigurarii salariului minim de 880 de lei garantat prin Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National 2007-2010, plecand de la decizia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

FEN considera ca MECT exercita o politica indreptata impotriva intereselor sistemului pe care il guverneaza, desi indeplineste functia de “autoritate de stat, prin care asigura urmarirea si controlul respectarii reglementarilor din domeniul sau de activitate”.

Potrivit comunicatului transmis pe 6 noiembrie de MECT, FEN nu a castigat dreptul de a obliga ministerul la plata salariului minim de 880 de lei pentru profesorii cu studii superioare, in urma sentintei pronuntate saptamana trecuta de Curtea de Apel Bucuresti. “Dreptul castigat, momentan, in instanta de FEN nu se refera la salariul minim de 880 de lei pe care ar urma sa-l acorde MECT profesorilor cu studii superioare din invatamantul preuniversitar, deoarece nu acesta a fost obiectul cererii FEN. Federatia a cerut doar recunoasterea dreptului de a negocia” – sustine MECT in comunicat.